Παρασκευή, 29 Νοε.
16oC Αθήνα

Ελβετία: Ο στρατός δημιουργεί αερογέφυρα για τη μεταφορά νερού στα διψασμένα ζώα των αλπικών λειμώνων

Ελβετία: Ο στρατός δημιουργεί αερογέφυρα για τη μεταφορά νερού στα διψασμένα ζώα των αλπικών λειμώνων
ΦΩΤΟ REUTERS

Ελικόπτερα του ελβετικού στρατού έχουν επιστρατευθεί για να μεταφέρουν νερό σε χιλιάδες διψασμένα ζώα που εκτρέφονται σε αγροκτήματα κάτω από τις υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού στα αλπικά λιβάδια της χώρας.

Η χαμηλότερη βροχόπτωση φέτος οδήγησε τους κτηνοτρόφους να καλέσουν τον στρατό για να προμηθεύσει νερό στα ζώα τους και να αποτρέψει το ενδεχόμενο η ξηρασία να προκαλέσει ελλείψεις τροφής αργότερα στη διάρκεια της χρονιάς.

Μια επιχείρηση διάρκειας δύο εβδομάδων είναι τώρα σε εξέλιξη με ελικόπτερα Super Puma που πετάνε για να ξαναγεμίσουν τις σχεδόν άδειες δεξαμενές που χρησιμοποιούνται από αγρότες για τις αγελάδες τους, το γάλα των οποίων χρησιμοποιείται συνήθως για να παρασκευαστεί το τυρί Γκριγιέρ, και για άλλα ζώα όπως γουρούνια και κατσίκες.

“Υπάρχει τεράστια έλλειψη νερού φέτος”, δήλωσε ο Φρέντερικ Μένετρι, διευθυντής γεωργίας στο καντόνι Φρίμπουργκ. “Έχει μεγάλη επίπτωση στα βοσκοτόπια, στην εκτροφή αλλά και στην πεδινή γεωργία”.

Χωρίς την επείγουσα προμήθεια νερού, τα ζώα θα έπρεπε να μεταφερθούν από τα πιο ψηλά εδάφη για βόσκηση στις πεδινές περιοχές όπου φύεται συνήθως το χειμωνιάτικο χόρτο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

“Θα φάνε το χόρτο που υποτίθεται ότι θα έτρωγαν στη διάρκεια του χειμώνα, άρα η κατάσταση θα γίνει χειρότερη αργότερα μέσα στη χρονιά”, δήλωσε ο Μένετρι στο Reuters.

Ο κτηνοτρόφος Ζακ Ρουφλού, τα 130 ζώα του οποίου χρειάζονται 10.000 λίτρα νερού την ημέρα, δήλωσε πως ήταν μια δύσκολη χρονιά που σημαδεύτηκε από πολύ λίγες βροχές.

ΦΩΤΟ REUTERS

“Από τις 27 Ιουνίου, είχαμε μόνο 30 λύτρα, είναι τίποτα”, είπε και πρόσθεσε πως ο στρατός έφθασε ακριβώς στην ώρα.

“Απείχαμε μιάμιση μέρα από το να μην έχουμε τίποτα απολύτως, ήταν πολύ κοντά”, είπε.

Ο διοικητής της ελβετικής εθνοφρουράς Ματίας Τούσερ δήλωσε πως έξι ελικόπτερα έχουν επιστρατευθεί για την επιχείρηση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 19 Αυγούστου.

Συνολικά τα ελικόπτερα μπορούν να ρίξουν περίπου 400.000 τόνους νερού στις δεξαμενές, είπε, με 1,5 τόνους να πέφτουν σε κάθε ταξίδι.

Παρόμοια επιχείρηση είχε διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της ξηρασίας του 2015 και του 2018.

“Με την παγκόσμια υπερθέρμανση, υπάρχει το ενδεχόμενο τέτοιου είδους αποστολές να είναι πιο συχνές στο μέλλον”, είπε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις