Κόσμος

Ελβετία: Πολίτες σε πιλοτική δοκιμή κάνναβης με στόχο τη νομιμοποίησή της

Η Ελβετία ξεκινά από τις 15 Σεπτεμβρίου την πρώτη ελβετική πιλοτική δοκιμή πώλησης κάνναβης για μη ιατρικούς σκοπούς. Στο πρόγραμμα, θα συμμετάσχουν 370 πολίτες για διάστημα άνω των δύο ετών.

Στην Ελβετία επιτρέπεται αυτή τη στιγμή μόνο η πώληση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, καθώς και η πώληση της ουσίας για μη ιατρικούς σκοπούς, μόνο όταν η περιεκτικότητά της σε THC (η ψυχοτρόπος ουσία της κάνναβης) είναι χαμηλότερη από 1%.

Το χασίς απαγορεύεται όποια κι αν είναι η περιεκτικότητά του σε THC. Η κατανάλωση κάνναβης είναι εντούτοις διαδεδομένη και η μαύρη αγορά της ανθεί, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας (OFSP).

Το OFSP αποφάσισε να εγκρίνει πιλοτικές δοκιμές ελεγχόμενης χορήγησης κάνναβης για μη ιατρικούς σκοπούς, ώστε να αντλήσει διδάγματα για τις συνέπειες μιας ελεγχόμενης πρόσβασης στην κάνναβη, ιδιαίτερα στην υγεία των καταναλωτών, στις καταναλωτικές τους συνήθειες ή ακόμη στη μαύρη αγορά, με στόχο να καταρτιστεί μελλοντικά μια νομοθεσία βασισμένη σε επιστημονικές αποδείξεις.

Η πρώτη δοκιμή: «WEED CARE»

Η πρώτη δοκιμή θα διεξαχθεί στο καντόνι της Βασιλείας – Πόλη υπό την ονομασία «WEED CARE». Άλλες δοκιμές προβλέπεται να διεξαχθούν τους προσεχείς μήνες στη Ζυρίχη και τη Λοζάνη.

Περίπου 370 άνθρωποι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, το οποίο θα λήξει το Μάρτιο 2025. Πρέπει να είναι ενήλικοι, να έχουν ήδη κάνει χρήση κάνναβης και να είναι κάτοικοι του καντονιού.

Έξι προϊόντα, καθένα με διαφορετική περιεκτικότητα σε THC/CBD, θα πωλούνται σε εννέα φαρμακεία.

Οι αρχές της Βασιλείας αναφέρουν πως η τιμή θα είναι παρόμοια με εκείνη της μαύρης αγοράς, από 8 ως 12 ελβετικά φράγκα (από 8,2 ως 12,4 ευρώ) το γραμμάριο. Σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής, οι συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, θα απαντούν τακτικά σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειές τους όσον αφορά την κατανάλωση κάνναβης και σχετικά με τη σωματική και την ψυχική υγεία τους.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας, έρευνες έχουν δείξει πως οι περισσότεροι Ελβετοί είναι ανοικτοί στην ιδέα να επαναπροσδιοριστεί εκ θεμελίων τα επόμενα χρόνια η πολιτική της χώρας τους σχετικά με την κάνναβη..

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Από τη μια γκάφα στην άλλη: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ διέρρευσε και σε άλλη συνομιλία απόρρητες πληροφορίες για την επίθεση στην Υεμένη
Στη δεύτερη συνομιλία συμμετείχε η σύζυγός του που είναι πρώην δημοσιογράφος, ο αδελφός του, ο δικηγόρος του και άλλα 10 άτομα - Οι κατηγορίες του Πενταγώνου και οι αντιδράσεις των Δημοκρατικών
Πιτ Χέγκσεθ 2
Συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο, ισχυρές εκρήξεις στη Μικολάιφ μετά το τέλος της εκεχειρίας
«Καλούμε τους κατοίκους της πόλης να μεταβούν αμέσως στα πλησιέστερα καταφύγια και να παραμείνουν εκεί μέχρι τη λήξη του συναγερμού», ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου
Συναγερμός σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας 1