Τρίτη, 26 Νοε.
15oC Αθήνα

ΕΛ.ΑΣ.: Προσοχή για ψεύτικο μήνυμα εξαπάτησης με τα στοιχεία του προέδρου της Europol

ΕΛ.ΑΣ.: Προσοχή για ψεύτικο μήνυμα εξαπάτησης με τα στοιχεία του προέδρου της Europol
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Η ΕΛ.ΑΣ., με ανακοίνωσή της, εφιστά την προσοχή των πολιτών σχετικά με τις προσπάθειες εξαπάτησής τους από επιτήδειους που χρησιμοποιούν τα στοιχεία του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Europol, Jérôme Bonet, καθώς και τα σύμβολα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Europol, της Interpol αλλά και της Αστυνομίας Πόλεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επιτήδειοι προσπαθούν να πετύχουν την εξαπάτηση των πολιτών με επιστολή δήθεν αρμοδίων ελεγκτικών Αρχών και το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τέτοιου είδους αδικήματα επιφέρουν ποινή φυλάκισης 5 ετών και πρόστιμο ύψους 75.000 ευρώ.

Οι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και να πάρουν τα λεφτά τους με παράνομο τρόπο, στέλνοντας το συγκεκριμένο ή και παρόμοια άλλα μηνύματα.

Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ επισημαίνει ότι το κείμενο – μήνυμα που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ως δήθεν επιστολή των αρμόδιων ελεγκτικών Αρχών, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμό του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Europol, καθώς και ψευδή υπογραφή, είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό.

«Παρακαλούνται οι πολίτες», όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, «να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο ή άλλα παρόμοια μηνύματα καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό».

Υπενθυμίζεται ότι, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εντοπιστεί συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης με ανάλογα κείμενα – μηνύματα κάνοντας χρήση των στοιχείων αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις