Τρίτη, 26 Νοε.
14oC Αθήνα

«Μούδιασμα» σε Μαξίμου και ΝΔ από την ηχηρή παρέμβαση Καραμανλή για τις παρακολουθήσεις – Πώς αντιδρούν κύκλοι της κυβέρνησης

«Μούδιασμα» σε Μαξίμου και ΝΔ από την ηχηρή παρέμβαση Καραμανλή για τις παρακολουθήσεις – Πώς αντιδρούν κύκλοι της κυβέρνησης

Αμηχανία προκάλεσε στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας η ηχηρή παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Δεδομένου μάλιστα ότι ο Κώστας Καραμανλής μιλάει εξαιρετικά σπάνια, η δημόσια τοποθέτηση του προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση. Πόσο μάλλον το περιεχόμενο της παρέμβασης, στην οποία δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκεια του για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Κ. Καραμανλής: «Άπλετο φως»

«Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, στα Ανώγεια της Κρήτης.

«Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο» πρόσθεσε με έμφαση ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Κλείνοντας τη σύντομη αναφορά του επεσήμανε ότι «παραμένει επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν».

«Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών» κατέληξε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Η τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και πολλές συζητήσεις, δεδομένου μάλιστα πως, μεταξύ άλλων, στάθηκε απέναντι από την επίσημη γραμμή ότι δεν μπορούν να δοθούν δημόσιες εξηγήσεις καθώς υπάρχει το απόρρητο της ΕΥΠ. Και ενώ και με τροπολογία καταργήθηκε η δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει εάν κάποιος πολίτης βρέθηκε υπό παρακολούθηση, για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Πολλοί θεωρούσαν ότι η παρέμβαση Καραμανλή ήταν αναμενόμενη. Είχαν προηγηθεί άλλωστε και στελέχη της «Καραμανλικής ΝΔ» όπως ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο Νικήτας Κακλαμάνης κ.α., οι οποίοι είχαν πάρει σαφείς αποστάσεις από την γραμμή της κυβερνητικής παράταξης, ακόμη αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Το σκεπτικό ότι η υπόθεση αυτή στιγματίζει συνολικά την «γαλάζια» παράταξη και πρέπει να ριχτεί άπλετο φως υιοθετούν και στελέχη που βρίσκονται κοντά στον επίσης πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, ενώ πολλοί θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να υπάρξει και δική του δημόσια τοποθέτηση.

Το σχόλιο πηγών της κυβέρνησης

Το Μέγαρο Μαξίμου, επισήμως, δεν απάντησε στον Κώστα Καραμανλή. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι «από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής».

«Γι΄ αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη. Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών» τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις