Δευτέρα, 25 Νοε.
15oC Αθήνα

Μέτρα μείωσης κατανάλωσης της ενέργειας: Bonus στους λογαριασμούς ρεύματος και θερμοστάτης στους 18

Μέτρα μείωσης κατανάλωσης της ενέργειας: Bonus στους λογαριασμούς ρεύματος και θερμοστάτης στους 18

Συναγερμός στην Αθήνα για την ενεργειακή «καταιγίδα» που προκαλούν οι εκβιασμοί Πούτιν με το φυσικό αέριο. Μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας ανακοινώνει ο Κώστας Σκρέκας.

Ελλάδα και Ευρώπη προετοιμάζονται για τον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών, στη σκιά των απειλών Πούτιν για «κλείδωμα» της στρόφιγγας του φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο αν δεν αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη «με τον χειρότερο χειμώνα της από εκείνον στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1944 έως το 1945» επισημαίνει το αμερικανικό περιοδικό Time και προφανώς κανείς δεν διαφωνεί με την εκτίμηση του.

Κυβερνητική σύσκεψη για την ενέργεια –  Τι αποφασίστηκε

Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός. Μπορεί η χώρα μας να κινδυνεύει λιγότερο από άλλες χώρες όσον αφορά στην επάρκεια φυσικού αερίου, όμως “πονοκέφαλος” παραμένει η δημοσιονομική στενότητα για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στο “τσουνάμι” της ενεργειακής ακρίβειας που έρχεται.

Προκειμένου να ανταπεξέλθει σε αυτό το διπλό στοίχημα η κυβέρνηση ενεργοποιεί τον κωδικό… “εξοικονόμηση ενέργειας”.

Την Τετάρτη, εκτός απροόπτου, ο υπουργός Ενέργειας παρουσιάζει το σχετικό σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο αφορά τόσο στους ιδιώτες, όσο και στον δημόσιο τομέα.

Το θέμα συζητήθηκε χθες (05.09.2022) στο Μέγαρο Μαξίμου, στη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και αποφασίστηκε η Ελλάδα να κινηθεί άμεσα στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, με μέτρα και δράσεις που θα εναρμονίζονται εν πολλοίς και με τις αντίστοιχες που λαμβάνουν ήδη άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το υπουργείο Ενέργειας έχει επεξεργαστεί ένα πακέτο μέτρων και παράλληλα και μια εκστρατεία ενημέρωσης με συμβουλές για “έξυπνη κατανάλωση” με βάση και τις κατευθύνσεις που δίνονται αντίστοιχα στο εξωτερικό…. Για παράδειγμα: Χαμήλωμα θερμοστάτη κοντά στους 18 βαθμούς, λιγότερα φώτα κ.α. λύσεις.

Μεταξύ άλλων, φέρεται να προωθείται η πριμοδότηση της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας σε σπίτια και επιχειρήσεις. Η σύγκριση θα γίνεται με την κατανάλωση με την αντίστοιχη περσινή κατανάλωση και ο καταναλωτής θα λαμβάνει ένα μπόνους στο τιμολόγιο του ρεύματος ως επιβράβευση.

Παράλληλα προωθείται η αντικατάσταση της θέρμανσης με φυσικό αέριο από άλλες πηγές ενέργειας (π.χ. σύγχρονα, λιγότερο ενεργοβόρα κλιματιστικά), η οποία συζητείται να συνοδεύεται από επιδότηση ενός μέρους του κόστους αντικατάστασης.

Προτροπή αναμένεται να υπάρξει προς τους πολίτες να επωφεληθούν των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» τα οποία ανανεώνονται συνεχώς.

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με τους βιομηχάνους, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, φέρεται να ζήτησε από τους ενεργοβόρους ομίλους να προχωρήσουν σε μείωση σε τμήμα της παραγωγής τους, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας. Αντίστοιχες κινήσεις υπάρχουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και προφανώς θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών στα παραγόμενα είδη.

Η δύσκολη… εξίσωση

Μπορεί να μέτρα που θα αποφασιστούν να έχουν απτό αποτέλεσμα ή θα αποδειχτούν… “ασπιρίνες”; «Εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος, όπως θα αναδειχθεί από τις νέες συνθήκες που διαμορφώνουν οι εκβιασμοί του Πούτιν. Είναι μια δύσκολη εξίσωση» απαντά πηγή της κυβέρνησης.

Η μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας θα μετριάσει το ύψος των κρατικών κονδυλίων που απαιτούνται για την επιδότηση και στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο ζητούμενο.

«Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι» είχε δηλώσει πρόσφατα ο πρωθυπουργός, επιμένοντας στην ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης εδώ και τώρα.

Ήρθε η ώρα για ευρωπαϊκή απάντηση…;

Ήρθε επιτέλους η “ώρα της Ευρώπης” να αντιδράσει; Κοντός ψαλμός.

Το βέβαιο είναι όσο περισσότερα χρήματα βγαίνουν από τον κρατικό κορβανά για την επιδότηση της ενέργειας, τόσο μικραίνει ο δημοσιονομικός χώρος, σε εθνικό επίπεδο, για άλλα μέτρα στήριξης..

«Τα δημόσια οικονομικά φυσικά δεν μένουν ανεπηρέαστα, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολα μακροπρόθεσμα τις κρατικές παρεμβατικές πολιτικές. Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει από μόνη της όλο το κόστος των κρίσεων, παρότι τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης είναι τα μεγαλύτερα από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, χαιρετίζοντας την κινητικότητα που υπάρχει εσχάτως στην Ευρώπη για συντονισμένη και ενιαία απάντηση απέναντι στην ενεργειακή “καταιγίδα”.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις