Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα ιστορικά της διαγγέλματα – Στέψη, Νταϊάνα, κορονοϊός

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα ιστορικά της διαγγέλματα – Στέψη, Νταϊάνα, κορονοϊός
Reuters

Οι σημαντικότεροι σταθμοί της ζωής της βασίλισσας Ελισάβετ είναι πολλοί. Τουλάχιστον τρεις άφησαν εποχή στη μακρότατη περίοδο της μοναρχίας της. Αυτές οι στιγμές ξεχωρίζουν επειδή άφησαν ανεξίτηλο στίγμα στην ιστορία της Βρετανίας.

Γυρνάμε τον χρόνο στο 1951, όταν η υγεία του τότε βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ είχε επιδεινωθεί και η Ελισάβετ συχνά αντικαθιστούσε τον πατέρα της σε δημόσιες εκδηλώσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.

Στις αρχές του 1952 η Ελισάβετ και ο σύζυγός της Φίλιππος βρίσκονταν στην Κένυα, όταν στις 6 Φεβρουαρίου διαδόθηκε η είδηση για τον θάνατο του βασιλιά. Λίγο αργότερα ανακηρύχτηκε βασίλισσα, ενώ πλέον η επίσημη κατοικία της θα ήταν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Έτσι, στις 2 Ιουνίου 1953, σε τελετή που έγινε στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, έγινε η ενθρόνιση, η οποία ήταν η πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο, και η πρώτη απευθείας μετάδοση της EBU.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το τηλεοπτικό της μήνυμα για τον κορονοϊό

Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ μεταδόθηκε στα τέλη Νοεμβρίου του 2020, βράδυ Κυριακής, μέσω των τηλεοπτικών δικτύων και ραδιοφώνων. Η Ελισάβετ προσπάθησε να αναπτερώσει το ηθικό και να συσπειρώσει τους Βρετανούς πολίτες απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.

Ήταν ένα από τα ελάχιστα διαγγέλματα που έχει κάνει η βασίλισσα σε περιόδους κρίσης της χώρας, όπως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή μετά τον ξαφνικό θάνατο σε τροχαίο της πριγκίπισσας Νταϊάνα – εκτός από τα τυπικά μηνύματα προς τον βρετανικό λαό τα Χριστούγεννα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, 94 ετών τότε, μαγνητοσκόπησε το διάγγελμα από το παλάτι του Ουίνδσορ, όπου βρισκόταν σε κατ’ ιδίαν απομόνωση, μαζί με τον δούκα του Εδιμβούργου, τον Φίλιππο, ήδη από τις 19 Μαρτίου. 

Στο τηλεοπτικό της διάγγελμα, η Ελισάβετ είχε απευθύνει έκκληση ενότητας προς τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζοντας ότι «μαζί θα καταπολεμήσουμε την πανδημία».

Μετέφερε, μάλιστα, τα μηνύματα του πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου, και του δούκα του Κέιμπριτζ, Ουίλιαμ, και απέτισε φόρο τιμής στους εργαζόμενους του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το διάγγελμα για τον θάνατο της Νταϊάνα

Τον Αύγουστο του 1997, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα σε τροχαίο στο Παρίσι, η τότε 71χρονη βασίλισσα Ελισάβετ είχε απευθύνει διάγγελμα στον βρετανικό λαό. Ήταν μια από τις καθοριστικές στιγμές της μοναρχίας της, που το 1997 διένυε 45 έτη. «Κανένας που γνώριζε την Νταϊάνα δεν θα την ξεχάσει ποτέ» θα πει!

Ντυμένη στα μαύρα, η Ελισάβετ απεύθυνε ζωντανά μήνυμα στο έθνος για τον θάνατο της Νταϊάνα από το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ήταν το βράδυ πριν από την κηδεία της αδικοχαμένης πριγκίπισσας.

«Μιλάω ως μονάρχης και ως γιαγιά. Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στην Νταϊάνα. Ήταν ξεχωριστός και χαρισματικός άνθρωπος. Σε καλές και κακές στιγμές δεν έχασε ποτέ την ικανότητά της να χαμογελά. Ή να εμπνέει άλλους με τη θέρμη και την ευγένειά της. Τη θαύμαζα και τη σεβόμουν για την ενέργειά της και την αφοσίωσή της στους άλλους. Και ιδιαίτερα για την αφοσίωση στα δύο της αγόρια. Αυτή την εβδομάδα στο Balmoral προσπαθούσαμε όλοι να βοηθήσουμε τον Γουίλιαμ και τον Χάρι να συμβιβαστούν με την καταστροφική απώλεια που όλοι μας υποφέρουμε»!

Αυτή η τελευταία πρόταση της βασίλισσας Ελισάβετ θεωρήθηκε ότι ήταν η απάντησή της στους επικριτές που σχολίασαν αρνητικά ότι δεν είχαν επιστρέψει στο Λονδίνο. Ενώ βρίσκονταν στο κτήμα τους στη Σκωτία, χιλιάδες Βρετανοί έσπευδαν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και το παλάτι του Κένσινγκτον για να αφήσουν λουλούδια στη μνήμη της αποκαλούμενης και «πριγκίπισσας του λαού».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις