Την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας ανέδειξε από τη ΔΕΘ 2022 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Από το βήμα του Βελλίδειου Κέντρου, ο Πρωθυπουργός σχολίασε, επίσης, την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε από τη ΔΕΘ 2022 σαφέστατο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι, «στις εκλογές δεν θα αναδείξουμε μόνο κυβέρνηση αλλά και κυβερνήτη του τόπου», πετώντας, παράλληλα, το γάντι προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Θα δοθεί 2η ευκαιρία σε αυτούς που κράτησαν όρθιο τον τόπο εν μέσω τόσων προκλήσεων; Σε αυτούς που τον έκαναν δυνατό και έχτισαν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες τηρώντας τον λόγο τους; Σε αυτούς που μείωσαν τους φόρους, που έβαλαν τη χώρα σε τροχιά εκσυγχρονισμού;».
«Στις δυσκολίες που έρχονται αυξάνονται οι ευθύνες. Και σας ρωτώ: Αν δεν τις αναλάβουμε εμείς, τότε ποιος;», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε άνοιγμα και στον λεγόμενο κεντρώο χώρο και παράλληλα σημείωσε ότι «το ρεύμα της δημοκρατίας και της προόδου πρέπει να συναντηθεί και πάλι στις μεγάλες αλλαγές».
Εκλογές στο τέλος της τετραετίας – Βολές κατά Πούτιν
Από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν ότι με όχημα την ενεργειακή κρίση επιχειρεί την πολιτική αστάθεια στις χώρες της Ευρώπης, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που υφίσταται η Ρωσία.
«Όποιοι θέλουν αναταραχή, δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Έχουμε μια κυβέρνηση σταθερή με έναν Πρωθυπουργό που δεν δέχεται πιέσεις και είναι αποφασισμένος να οδηγήσει ξανά τη χώρα στο ξέφωτο. Και αυτό θα κάνω, όποιο κι αν είναι το κόστος που θα χρειαστεί να αναλάβω», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας εγώ δεν πρόκειται να γίνω», ξεκαθάρισε.
Ωστόσο, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα φέρει ή όχι νέο εκλογικό νόμο, ώστε η χώρα να μη κινδυνεύσει να μπει περιπέτειες μετά τις εκλογές, οι οποίες επανέλαβε ότι θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας.
«Θα οδηγήσω τη χώρα με ασφάλεια και σταθερότητα στο τέλος της 4ετίας και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε», τόνισε και καταχειροκροτήθηκε.
«Όταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι και ικανός καπετάνιος, χωρίς παράλληλες κουβέντες και παζάρια», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας την ανάγκη οι κάλπες να βγάλουν σταθερή κυβέρνηση.
«Η πολιτική σταθερότητα από κομματική εκτίμηση μετατρέπεται σε εθνική αναγκαιότητα», δήλωσε με έμφαση.
«Επιχειρησιακό λάθος» η παρακολούθηση Ανδρουλάκη
Η ομιλία του Πρωθυπουργού είχε και σημεία… αυτοκριτικής, με σημείο αιχμής την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη. «Η κυβέρνηση ανέλαβε πλήρως την ευθύνη» είπε, μιλώντας για ένα «επιχειρησιακό λάθος».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η υπόθεση εκκίνησε όλες τις θεσμικές διαδικασίες ώστε να χυθεί άπλετο φως, ενώ προέβη σε θεσμικές αλλαγές και στη λειτουργία της ΕΥΠ. «Το θέμα είναι πλέον στη Δικαιοσύνη και στη Βουλή», υπενθύμισε.
Παράλληλα σημείωσε πως «η ΕΥΠ είναι και θα είναι ακόμη πιο πολύτιμη στις εποχές που έρχονται. Να βελτιωθεί, όχι να ακυρωθεί. Έχω εθνικό καθήκον να μην το επιτρέψω. Να μην εγκλωβιστεί η επικαιρότητα στις φήμες και στα σενάρια, κάτι που το επιθυμούσαν πολλοί εκτός Ελλάδας», σημείωσε εμφατικά.