Με τις καταθέσεις των πρώην διοικητών της ΕΥΠ, Θεόδωρου Δαραβίλλα (2012-2015) και Ιωάννη Ρουμπάτη (2015-2019), ανοίγει σήμερα ο κατάλογος εξέτασης μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις.
Η επιτροπή για τις παρακολουθήσεις ερευνά την «υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό Predator, την παράνομη χρήση αυτού στην επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου», όπως αναφέρεται.
Η εξέταση μαρτύρων, όπως έχει προγραμματιστεί, ξεκίνησεστις 10:00 και θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών με τη διαδικασία της πλήρους μυστικότητας, όπως άλλωστε έχει αποφασιστεί για όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής.
Οι καταθέσεις των δύο πρώτων μαρτύρων θα πραγματοποιηθούν με εφαρμογή των κανόνων πλήρους μυστικότητας, όπως έχει αποφασιστεί κατά πλειοψηφία.
Οι δύο πρώτες καταθέσεις, πάντως, θεωρούνται ενδεικτικές σχετικά με το βάθος, την έκταση αλλά και τις κατευθύνσεις που θα θελήσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες να δώσουν στις εργασίες της Επιτροπής.
Ιδιαίτερο, ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα τηρήσουν εφεξής τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην απόφαση της ΝΔ να εξαιρέσει την πλειοψηφία των μαρτύρων που ζήτησαν να κληθούν σε εξέταση.
Που στρέφεται το ενδιαφέρον της ΝΔ
Από την κυβερνητική πλειοψηφία, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εάν μέσα από τις καταθέσεις των δύο πρώτων πρώην διοικητών, και κυρίως του Γιάννη Ρουμπάτη που αφορά την περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, θα τους προκύψουν εκείνες οι ενδείξεις και υποθέσεις, οι οποίες θα τους δώσουν λαβή για να ζητήσουν την επέκταση και διεύρυνση του έργου της Εξεταστικής και σε πολιτικά πρόσωπα πέραν της υπόθεσης παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, δηλαδή για πρώην υπουργούς και βουλευτές της περιόδου 2015- 2019.
Ήδη, το κλίμα έχει καλλιεργηθεί προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από δημοσιεύματα και πληροφορίες, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο αυτό χρονικό διάστημα, όπως οι Σαγιά- Πιτσιόρλα, Λαφαζάνη, Βαρουφάκη, Κοτζιά.
Επίσης, χαρακτηριστικό της κατεύθυνσης που η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να πάρει η Εξεταστική Επιτροπή είναι η χθεσινή αναφορά του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.
Μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής υποστηρίζοντας την ψήφιση της ΠΝΠ για την ΕΥΠ, που σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια, είπε πως η Κυβέρνηση θα αναμένει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπή προκειμένου να προχωρήσει “σε γενναίες νομοθετικές πρωτοβουλίες” για την θεσμική θωράκιση της διαφάνειας της ΕΥΠ.
Κάτι, που δείχνει ότι η ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή θα προσπαθήσει να απαγκιστρώσει, μέσα από τις καταθέσεις μαρτύρων, την συζήτηση από την περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη, να “εδραιώσει” πως παρακολουθήσεις υπήρξαν και για άλλα πολιτικά πρόσωπα στο παρελθόν και στην βάση αυτή να καταθέσει προτάσεις αλλαγής του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας.