Τρίτη, 26 Νοε.
15oC Αθήνα

Η τελετή στο Παλάτι του Γουεστμίνστερ – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ

Η τελετή στο Παλάτι του Γουεστμίνστερ – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ

Η Βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε για τελευταία φορά από το Παλάτι της. Στις 16:22 ακριβώς η λαμπρή αλλά σιωπηλή πομπή ξεκίνησε από το Μπάκινγχαμ προς την κεντρική αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου όπου η σορός της Βασίλισσας θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Η πομπή διέσχισε μια διαδρομή περίπου 2 χιλιομέτρων σε 38 λεπτά. Την συνόδευσαν μέλη του βασιλικού ιππικού, ενώ πεζή ακολουθούσαν ο βασιλιάς Κάρολος, τα παιδιά του πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, καθώς και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Crown Chronicles (@crownchronicles)

Η Βασιλική σύζυγος Καμίλα και η Πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ ακολουθούσαν με αυτοκίνητο όπως και η Μέγκαν Μαρκλ.

Κατά τη διάρκεια της πομπής ακούγονταν κανονιοβολισμοί από το Hyde Park ενώ χτυπούσε και η καμπάνα του Big Ben. Το φέρετρο ήταν πάνω σε κιλίβαντα σκεπασμένο με το βασιλικό λάβαρο.

Στο κοινοβούλιο, υποδέχθηκαν την σορό της Βασίλισσας ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων και ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων ενώ το παρέλαβαν και οι Γρεναδιέροι Φρουροί του Λόχου της Βασίλισσας οι οποίοι και το τοποθέτησαν στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου σε υπερυψωμένο βάθρο.

Ακολούθησε 20λεπτη λειτουργία με πρωτοστατούντα τον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι.

Αμέσως μετά το πέρας της λειτουργίας τα μέλη της βασιλικής οικογένειας επέστρεψαν στο Μπάκινγχαμ οδικώς και στις 19:00 ώρα Ελλάδος θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί της ημέρας της κηδείας τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου.

Ήδη έχουν πάρει σειρά –έχουν διανυκτερεύσει δίπλα στο κοινοβούλιο– πολλοί πολίτες επιθυμώντας να είναι οι πρώτοι που θα πουν το τελευταίο αντίο στη βασίλισσα Ελισάβετ.

Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκ. άνθρωποι θα θελήσουν να αποχαιρετίσουν από κοντά τη μακροβιότερη μονάρχη του κόσμου. Όμως από τη μια τα μέτρα ασφαλείας και από την άλλη η χωρητικότητα της αίθουσας μπορεί να μην επιτρέψουν σε όλους όσοι το επιθυμούν να μπουν τελικά στο κοινοβούλιο. Υπολογίζεται πως υπό κανονικές συνθήκες και χωρίς κάποιο απρόοπτο το τετραήμερο αυτό θα μπορέσουν να περάσουν από την αίθουσα περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες.

Εκτιμάται επίσης ότι η ουρά που κάνει ο κόσμος μπορεί να φτάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει τα οκτώ χιλιόμετρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συμβάλλουν 10.000 αστυνομικοί και πάνω από 1800 στρατιωτικοί. Οι πολίτες που θα μπαίνουν στο κοινοβούλιο θα περνάνε από εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας όπως στους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις