Κυριακή, 24 Νοε.
13oC Αθήνα

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι κινδυνεύουν να επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως το σύνολο της ενίσχυσης

Λίγες ημέρες απέμειναν ακόμη προκειμένου χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που έλαβαν ενισχύσεις μέσα από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και να μην βρεθούν έτσι στη δυσάρεστη θέση να επιστρέψουν στο κράτος το σύνολο της ενίσχυσης που έλαβαν και μάλιστα εντόκως.

Να σημειωθεί ότι ένας από τους όρους της ενίσχυσης σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες ήταν να κατατεθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα τα εν λόγω δικαιολογητικά. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής θα πρέπει έως την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου να επισκεφθούν την πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ και να υποβάλουν τα δικαιολογητικά.

Στην αντίθετη περίπτωση θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν και εφάπαξ και εντόκως από την ημερομηνία που του χορηγήθηκε η ενίσχυση, καθώς δεν τήρησαν έναν από τους όρους χορήγησης των κρατικών δανείων.

Σημειώνεται ότι η εφάπαξ έντοκη επιστροφή ολόκληρου του ποσού χωρίς τη δυνατότητα έκπτωσης ισχύει και για τις επιχειρήσεις που δεν τήρησαν τη ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν την οικονομική ενίσχυση την περίοδο της πανδημίας θα πρέπει να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Εφόσον οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις τηρήσαν τη ρήτρα διατήρησης εργαζομένων και τους όρους που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής επιστρέφουν τα εξής ποσά:

  1. Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:
  • 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
  • 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
  • 50% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.
  1. Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:
  • 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
  • 33,3% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις