H παραβατικότητα και η αμφισβήτηση κυριαρχίας είναι έξω από τις αρχές της του ΝΑΤΟ, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την κύρωση των Πρωτοκόλλων σύνδεσης με την Συμμαχία της Φιλανδίας και της Σουηδίας.
Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο Νίκος Δένδιας σχολίασε πως η κοινή γνώμη στην Τουρκία φαίνεται ότι «δεν αγοράζει το παραλήρημα που διακατέχει το τουρκικό πολιτικό σύστημα» και επικαλέστηκε πρόσφατη δημοσκόπηση.
Παρατήρησε όμως, ότι «δυστυχώς η τουρκική αντιπολίτευση λέει πράγματα πολύ χειρότερα από τα απαράδεκτα της τουρκικής ηγεσίας. Αντίθετα, η τουρκική κοινή γνώμη διατυπώνει την άποψη ότι οι δύο κοινωνίες μπορούν να ζήσουν μαζί».
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «είμαστε από τις τελευταίες χώρες που εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Τουρκία μπορεί να ανατρέψει την πορεία της, αφήνοντας στην άκρη τους αναθεωρητισμούς» και επεσήμανε πως «το παράδειγμα της Ρωσίας δείχνει πόσο έωλοι είναι οι αναθεωρητισμοί» και ευχήθηκε ότι και «η Ρωσία θα αντιληφθεί το αδιέξοδο αυτής της πορείας και θα επιστρέψει στην λογική συμβίωσης με ασφάλεια στην Ευρώπη».
Αναφερόμενος στις στρατηγικές επιλογές άσκησης εξωτερικής πολιτικής, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως «κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει ότι η Ελλάδα δεν είδε μπροστά για τα ενεργειακά. Στην επιλογή της Αλεξανδρούπολης, στη συμφωνία με τις ΗΠΑ το 2019 και τη μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο». Μάλιστα χαρακτήρισε τεράστια επιτυχία τις επιλογές που έχουν γίνει για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, λέγοντας πως «αν δει κάνεις τις εγκαταστάσεις και τον συνολικό σχεδιασμό της χώρας οφείλει να αποδώσει εύσημα».
Σχετικά με το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο, ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν το αγνοούσε ως πιθανότητα, για αυτό είχαν ενημερωθεί οι εταίροι και φίλοι μας για να το αποτρέψουν. «Είχα συναντηθεί με τον Ιταλό και τον Γάλλο ομόλογό μου για αυτό το θέμα». Μάλιστα, ανέφερε πως ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών όταν είδε τον χάρτη σχολίασε με έκπληξη «α εξωτικός!», αναδεικνύοντας τον παραλογισμό και συμπλήρωσε «η Ελλάδα έκανε ότι μπορούσε. Αυτό που πλήρωσε η Ελλάδα είναι η απουσία της επί χρόνια από τη Λιβύη όπως και η απουσία της από τη Συρία και την Αφρική, κάτι που σε μεγάλο βαθμό διορθώθηκε».