Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία δεν μπορεί να κατασκευάζει προηγμένα όπλα λόγω των κυρώσεων από τη Δύση

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία δεν μπορεί να κατασκευάζει προηγμένα όπλα λόγω των κυρώσεων από τη Δύση

Οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την ικανότητα της Μόσχας να κατασκευάζει προηγμένης τεχνολογίας οπλικά συστήματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτό υποστήριξε ένας κορυφαίος στρατιωτικός σύμβουλος του ΝΑΤΟ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ωστόσο παραδέχεται πως η ρωσική βιομηχανία μπορεί ακόμη να κατασκευάσει «πάρα πολλά πυρομαχικά».

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες έχουν ανακοινώσει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση πώλησης προηγμένης τεχνολογίας.

«Παρεμποδίζονται ολοένα και περισσότερο λόγων των κυρώσεων, επειδή ορισμένα από τα εξαρτήματα που χρειάζονται για τα οπλικά συστήματά τους έρχονται από τις δυτικές βιομηχανίες», είπε ο Ρομπ Μπάουερ, ο Ολλανδός Ναύαρχος που προεδρεύει στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ. «Βλέπουμε τώρα τις πρώτες σοβαρές ενδείξεις αυτού του πράγματος, όσον αφορά την ικανότητά τους να κατασκευάζουν, για παράδειγμα, πυραύλους κρουζ και πιο προηγμένα όπλα», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είπε την Τρίτη ότι η απώλεια τεχνολογίας λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων πλήττει σοβαρά την ικανότητα της Μόσχας να συνεχίσει την παραγωγή όπλων.

Και οι δύο εμπόλεμες πλευρές αντιμετωπίζουν προκλήσεις επειδή αυτός ο συμβατικός πόλεμος απαιτεί την ανάλωση στρατιωτικών ειδών με ρυθμό πρωτοφανή εδώ και δεκαετίες, είπε ο Μπάουερ.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, οι Ρώσοι έχουν ακόμη μια σημαντική βιομηχανική βάση και είναι ικανοί να κατασκευάσουν πολλά πυρομαχικά. Και έχουν ακόμη πάρα πολλά πυρομαχικά», πρόσθεσε, μιλώντας ενόψει της διήμερης συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, που θα ξεκινήσει αργότερα σήμερα στην Εσθονία.

Ο Μπάουερ εκτίμησε ότι περίπου το 85% των Ρώσων στρατιωτών πολεμά ήδη στην Ουκρανία, περιορίζοντας την ικανότητα της Ρωσίας να διευρύνει τη στρατιωτική παρουσία της καθώς δεν μπορεί να κηρύξει γενική επιστράτευση χωρίς ταυτόχρονα να κηρύξει πόλεμο. «Βλέπουμε περιορισμένο αριθμό νέων στρατευμάτων να μπαίνουν στη μάχη. Και ένα πράγμα για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι ότι το επίπεδο εκπαίδευσής τους δεν είναι πολύ υψηλό», πρόσθεσε.

Αυτόν τον μήνα η Ουκρανία αιφνιδίασε τη Ρωσία με την αντεπίθεσή της στην περιοχή του Χαρκόβου, όπου το Κίεβο λέει ότι ανακατέλαβε μια περιοχή 9.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου ίση με την Κύπρο. Ο Μπάουερ είπε ότι η προέλαση αυτή ήταν επιτυχής κυρίως λόγω της εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών στα πρότυπα του ΝΑΤΟ από το 2014, κάτι που τους επέτρεψε να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

«Ένας από τους λόγους που είναι τόσο επιτυχείς (οι Ουκρανοί) αυτή τη στιγμή είναι ότι οι Ρώσοι πολεμούν με παλιομοδίτικο τρόπο. Κάθε μονάδα λαμβάνει οδηγίες από τις ανώτερες αρχές και επομένως, αν κάτι αλλάξει, περιμένουν νέα εντολή. Οι Ουκρανοί προχώρησαν τόσο γρήγορα που οι Ρώσοι δεν τις έλαβαν (σ.σ. τις νέες εντολές) και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις