Κόσμος

Eurostat: Εκτινάχθηκε κατά 18% η τιμή του ψωμιού τον Αύγουστο – Πού η αύξηση ξεπέρασε το 60%

Το ψωμί ψωμάκι λένε πλέον πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το σκεύασμα που μπαίνει σε σχεδόν κάθε σπίτι και κυρίως σε εκείνα των λιγότερο πλούσιων, έχει αρχίσει να θεωρείται είδος «πολυτελείας».

Σύμφωνα με την Eurostat, η μέση τιμή του ψωμιού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά σχεδόν 20% τον Αύγουστο. Όμως υπάρχουν χώρες που η τιμή του αυξήθηκε κατά 33% (στη Λιθουανία) έως και 66% (στην Ουγγαρία)!

Η τιμή του σταριού αυξάνεται από τον Φεβρουάριο, όταν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία διακόπηκαν οι εξαγωγές μέσω της Μαύρης Θάλασσας επί μήνες, ενώ περιορίστηκαν και οι εξαγωγές λιπασμάτων επειδή οι Ρώσοι παραγωγοί έχασαν την πρόσβαση στα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, τα οποία χρησιμοποιούσαν για να στέλνουν αμμωνία σε όλον τον κόσμο.

Η μέση τιμή του ψωμιού στην ΕΕ ήταν κατά 18% υψηλότερη τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, με βάση στοιχεία της Eurostat. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν η Eurostat ξεκίνησε να κρατά στατιστικά στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Αύγουστο του 2021 η μέση τιμή του ψωμιού κατέγραψε αύξηση μόλις 3% σε ετήσια βάση.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση – όπως προαναφέραμε – καταγράφονται στην Ουγγαρία και τη Λιθουανία, ενώ οι χαμηλότερες καταγράφονται στη Γαλλία (8%), την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο (10%).

Την Παρασκευή η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών, στο 9,1% τον Αύγουστο, λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ελληνίδα δικαστής τα «βάζει» με τον Ντόναλντ Τραμπ: Ποια είναι η 57χρονη Πόλα Ξινίς που υπερασπίζεται μετανάστη που απελάθηκε άδικα
Η κυβέρνηση Τραμπ παραδέχθηκε ότι απέλασε λόγω «διοικητικού λάθους» τον συγκεκριμένο μετανάστη αλλά δεν σκοπεύει να ξεκινήσει τις διαδικασίες επιστροφής του στις ΗΠΑ
Η 57χρονη Ελληνίδα δικαστής
Από επιπλοκές σακχαρώδη διαβήτη πέθανε η ηθοποιός «Gossip Girl», Μισέλ Τράχτενμπεργκ
Η 39χρονη ηθοποιός βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στη Νέα Υόρκη από τη μητέρα της - Στην αρχή υπήρχε η πεποίθηση ότι η ηθοποιός πέθανε λόγω της πρόσφατης μεταμόσχευσης που έκανε στο ήπαρ της
Μισέλ Τράχτενμπεργκ 1