Συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg παραχώρησε ο πρωθυπουργός ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε σχεδόν για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, εσωτερικής και διεθνούς.
Για τα ελληνοτουρκικά τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θα απαντήσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αύριο μέσα από τον ΟΗΕ. Είναι εξωφρενικό να κατηγορεί η Τουρκία την Ελλάδα για εγκλήματα πολέμου, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ όσον αφορά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτίμησε ότι ο πόλεμος δεν πάει καλά για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τις παρακολουθήσεις και είπε ότι από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε πως έγιναν λάθη και αυτό που γίνεται είναι να υπάρχει διαφάνεια σε όλα. Όσον αφορά στις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα γίνουν είτε την άνοιξη είτε στις αρχές του καλοκαιριού του 2023.
Τέλος, για την ενεργειακή κρίση είπε ότι είναι σταθερά υπέρ της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο και σημείωσε ότι πολλές φορές οι κρίσεις γίνονται ευκαιρίες.
«Εξωφρενικό να μας κατηγορεί η Τουρκία»
«Το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλώς εξωφρενικό. Είναι εξωφρενικό, γιατί είναι η Τουρκία που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια, εργαλειοποιεί τους μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να τους ενθαρρύνει, να τους στείλει στα ελληνικά σύνορα, προσπαθώντας να τους ωθήσει στην Ευρώπη. Διασώζουμε δεκάδες χιλιάδες. Έχουμε διασώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο στη θάλασσα. Υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας όπως έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, αλλά σεβόμαστε επίσης τα θεμελιώδη δικαιώματα και θα έπρεπε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα αντί να βλέπουμε μια Τουρκία να “μας κουνάει και το δάχτυλο”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γενικά έχουμε δει ένα κρεσέντο τουρκικής ρητορικής κατά της Ελλάδας που είναι προφανώς απαράδεκτο. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που έχει επισημανθεί προς την Τουρκία από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τις ΗΠΑ. Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε για τις αδιανόητες κατηγορίες που εκτόξευσε κατά της Ελλάδας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Δυο ξένοι στην ίδια δεξίωση Μητσοτάκης και Ερντογάν
«Γιατί νομίζετε πως ο Ερντογάν το κάνει αυτό;» ήταν η επόμενη ερώτηση της Caroline Hyde, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά: «Νομίζω, σε κάποιο βαθμό, λόγω της εσωτερικής πολιτικής, αλλά αυτό είναι δικό του πρόβλημα και όχι δικό μου. Είναι το πεπρωμένο μας από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί. Και όπως του έχω πει πολλές φορές, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε ότι ακόμη και όταν διαφωνούμε, θα πρέπει να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο.
Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι προφανώς απαράδεκτη. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα, και ουσιαστικά δείχνει την Τουρκία ως μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε, Δυτική συμμαχία. Ο πρόεδρος Ερντογάν αρνείται, αυτό το διάστημα, να συναντηθεί μαζί μου. Έχω πει ανοιχτά ότι είμαι πάντα ανοιχτός για συζήτηση και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας να μειωθεί σημαντικά η ένταση της ρητορικής. Δεν βοηθά κανέναν, νομίζω, ούτε τον εαυτό του, αν συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο».
Οι εκλογές
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις παρακολουθήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για την κυβερνητική σταθερότητα και αποκάλυψε και τον σχεδιασμό του για τις εκλογές. Και έθεσε το χρονικό περίγραμμα: είτε την άνοιξη είτε στις αρχές του καλοκαιριού.
«Αυτή η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σταθερή και νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό γιατί καταφέραμε να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Μπαίνουμε σε προεκλογική χρονιά. Θα έχουμε εκλογές την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού του 2023.
Η κυβέρνηση μας παραμένει πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις και στοχεύουμε σε μια ακόμη απόλυτη πλειοψηφία. Νομίζω ότι έχετε δίκιο που επισημαίνετε, ότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές, έχει ιδιαίτερη σημασία η πολιτική σταθερότητα. Ζούμε επίσης σε μια εποχή στην οποία πολλές δυνάμεις μπορεί να έχουν συμφέρον να αποσταθεροποιήσουν τις δημοκρατικά εκλεγμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Στο τέλος της ημέρας, έχουμε μια δημοκρατία η οποία λειτουργεί εύρυθμα και έχουμε επίσης μεγάλη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Θα παρουσιάσουμε τον απολογισμό μας όταν έρθει η ώρα. Και ελπίζουμε ότι οι πολίτες θα μάς εμπιστευτούν για άλλη μια φορά την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Γιατί νομίζω ότι ξέρουν ότι αντιμετωπίσαμε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, αποτελεσματικά και ότι η Ελλάδα τώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν όταν αναλάβαμε το 2019».
Δείτε όλη την συνέντευξη
«Ο πόλεμος δεν πάει καλά για τη Ρωσία»
Η πρώτη ερώτηση που δέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Caroline Hyde ήταν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Δύση, είπε, είναι ενωμένη και στηρίζει την Ουκρανία καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της ενάντια σε αυτή την πράξη καθαρής επιθετικότητας, που παραβιάζει όλους τους κανόνες των διεθνών σχέσεων».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το διακύβευμα ξεπερνά την Ουκρανία. «Είναι ανάγκη να στείλουμε μήνυμα σε όλους τους ηγέτες απολυταρχικών καθεστώτων που θεωρούν πως μπορούν να αλλάξουν τα σύνορα με τη χρήση βίας, ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ανεκτό από την κοινότητα των δημοκρατικών κρατών», είπε και σημείωσε ότι «ο πόλεμος δεν πάει καλά για τη Ρωσία. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο. Και πιστεύω πως ο πρόεδρος Πούτιν θα κάνει τα πάντα για να ανατρέψει την κατάσταση. Αλλά είμαι πεπεισμένος πως δεν θα τα καταφέρει».
Ερωτηθείς για την ενεργειακή κρίση που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «πρέπει να στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα δεχθούμε εκβιασμό από τη Ρωσία, σε ό,τι αφορά την επάρκεια και τις τιμές του αερίου» όπως και ότι «χρειαζόμαστε και μεγαλύτερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Οι παρακολουθήσεις
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε ερώτηση και για το θέμα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.
«Είναι ένα σοβαρό θέμα το οποίο έθιξα πολύ ανοιχτά από την αρχή, παραδεχόμενος με θάρρος ότι έγινε ένα λάθος, κάνοντας αλλαγές σε πρόσωπα και φροντίζοντας να έχουμε ακόμη πιο αυστηρά φίλτρα όσον αφορά το θέμα των παρακολουθήσεων. Ταυτόχρονα, υπάρχει επίσης ένα πολύ ευρύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, και αυτό είναι η εξάπλωση των παράνομων λογισμικών των παρακολουθήσεων σε όλη την Ευρώπη.
Αυτό είναι κάτι που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και πρέπει να τηρήσουμε μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ τού να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, αλλά και να μην διακυβεύουμε τη δυνατότητα των υπηρεσιών ασφαλείας μας να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Και νομίζω ότι πρέπει να πρωτοστατήσουμε στη διασφάλιση της απαγόρευσης της πώλησης αυτών των παράνομων λογισμικών που επιτρέπουν σε κάποιον να έχει πρόσβαση στο τηλέφωνο σου χωρίς να το γνωρίζεις. Και αυτό χρειάζεται μία ευρωπαϊκή απάντηση. Είναι σοβαρό θέμα. Το έχουμε αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια και διαφάνεια, και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα ενισχύσουμε περαιτέρω την ικανότητα των υπηρεσιών πληροφοριών μας ώστε να είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά με την απαραίτητη εποπτεία που επιτρέπει στους πολίτες να αισθάνονται άνετα με τον τρόπο λειτουργίας τους».
Η επενδυτική βαθμίδα
Σε ερώτηση για τη δημοσιονομική κατάσταση και την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Όσον αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση, ναι, είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση τώρα από ό,τι ήμασταν. Εκπληρώσαμε τις υποσχέσεις μας. Μειώσαμε τους φόρους χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Αποδείξαμε ότι είναι πραγματικά δυνατόν να μειωθούν οι φόροι, να επιτευχθεί η ανάπτυξη χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική πορεία. Και αυτό είναι σημαντικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα που θα έχει φέτος τη σημαντικότερη, την ταχύτερη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Θα φανταζόμουν ότι, ναι, οι οίκοι αξιολόγησης θα εξετάσουν την πολιτική κατάσταση και το τι θα συμβεί το 2023. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα. Θα είναι το κατάλληλο τέλος σε μια πολύ οδυνηρή περίοδο που ξεκίνησε το 2010.
Οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ, υπέμειναν πολλά. Αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει και σε ό,τι αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις, ως προς τον πραγματικό μετασχηματισμό που συντελείται, ότι μπορεί να είναι μια ευχάριστη έκπληξη και ότι μπορεί να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα όχι για τους λάθος λόγους, αλλά για τους σωστούς λόγους».