Δευτέρα, 25 Νοε.
13oC Αθήνα

Νέο κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας για την στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Νέο κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας για την στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου προσπαθεί να “ξαναζεστάνει” η Τουρκία, καθώς τουρκικά ΜΜΕ αναπαράγουν νέες αβάσιμες κατηγορίες κατά της Ελλάδας. 

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν από το πρωί ότι οι αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας εντόπισαν πολεμικά πλοία να αποβιβάζουν τεθωρακισμένα οχήματα στα νησιά της Λέσβου και της Σάμου. «Από τα UAV αποκαλύφθηκε ότι τα εν λόγω πλοία παρέδωσαν στη Λέσβο 23 τεθωρακισμένα οχήματα και 18 τεθωρακισμένα στη Σάμο. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα εν λόγω τεθωρακισμένα ήταν μεταξύ των οχημάτων που απέστειλαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης οι ΗΠΑ», αναφέρει το δημοσίευμα του Anadolu, κατηγορώντας ξανά την Ελλάδα για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν ότι δεν μπαίνουν στη διαδικασία να σχολιάζουν… δημοσιεύματα. 

Οι φωτογραφίες από τα UAV είναι πιθανόν προϊόν των παράνομων υπερπτήσεων που πραγματοποιούν καθημερινά τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από ελληνικά νησιά.

Παρόλο που η Ελλάδα δρα πάντα νόμιμα και με βάση το Διεθνές Δίκαιο, η Τουρκία επίμένει να εξαπολύει μια επιθετική προπαγάνδα, βάζοντας για ακόμη μια φορά στο «στόχαστρο» και τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο καιρό, Τούρκοι αξιωματούχοι, ακόμα και ο ίδιος ο Ερντογάν, έχουν αντιδράσει έντονα στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης, κατηγορούν την Ελλάδα ότι δρα ως προμετωπίδα ξένων δυνάμεων και ως «υποχείριο του ΝΑΤΟ».

Τα σημερινά τουρκικά δημοσιεύματα συνδέουν τις ΗΠΑ και την Αλεξανδρούπολη, καθώς υποστηρίζουν ότι τα τεθωρακισμένα που έφτασαν στα ελληνικά νησιά ήταν αμερικανικής προελέυσεως και πιθανόν αναφέρονται στα Τεθωρακισμένα Τροχοφόρα Οχήματα Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117, τα οποία παραχωρούνται στη χώρα μας μέσω του προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles – EDA) και χρησιμοποιούνται σε αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης περιοχής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις