Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Μεγάλη άνοδος 20% στην τιμή του φυσικού αερίου και νέες πιέσεις στα χρηματιστήρια από τις εκρήξεις στους αγωγούς

Μεγάλη άνοδος 20% στην τιμή του φυσικού αερίου και νέες πιέσεις στα χρηματιστήρια από τις  εκρήξεις στους αγωγούς

Άλμα, που ξεπέρασε ακόμη και το 20% στην τιμή του φυσικού αερίου, προκάλεσαν οι εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream, εντείνοντας τις ανησυχίες, ενώ όλο και περισσότεροι εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι πρόκειται για δολιοφθορά.

Η κατάσταση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν τα κέρδη για τα Χρηματιστήρια τα οποία και επέστρεψαν στο… κόκκινο, όπως επίσης τα νομίσματα, ενώ στην αγορά των ομολόγων διατηρήθηκε η ανοδική πορεία των αποδόσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σεισμολόγοι στη Δανία και τη Σουηδία κατέγραψαν τη Δευτέρα (σ.σ. 26.09.2022) ισχυρές εκρήξεις στις περιοχές όπου παρατηρήθηκαν διαρροές στον αγωγό Nord Stream, όπως ανέφερε το σουηδικό Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο (SNSN) του Πανεπιστημίου της Ουψάλας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για εκρήξεις», είπε ο σεισμολόγος Μπγιορν Λουντ στη δημόσια τηλεόραση SVT. Σύμφωνα με το γερμανικό κέντρο γεωλογικών ερευνών GFZ, ένας σεισμογράφος στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας κατέγραψε δύο φορές δονήσεις την Τρίτη (27.09.2022). Απόρροια των παραπάνω
ήταν η τιμή να εκτοξευθεί πάνω από τα 210 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας άνοδο άνω του 20%, ενώ τελικά στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας έκλεισε στα 208 ευρώ, καταγράφοντας κέρδη 19,65%.

Gazprom κατά Ευρώπης 

Να σημειωθεί ότι σήμερα (σ.σ. 27.09.2022), ο ενεργειακός ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom, που ελέγχεται απόλυτα από το Κρεμλίνο, δήλωσε ότι απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz σε ό,τι αφορά διαδικασίες διαιτησίας για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου και έχει ενημερώσει το διαιτητικό δικαστήριο.

Ανοίγει έτσι ένα ακόμα μέτωπο στην προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μετά από αυτό με τα φερόμενα σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream.
Η Gazprom, όπως μεταδίδει το Reuters ανέφερε, επίσης, ότι η Ρωσία μπορεί να επιβάλει κυρώσεις κατά της Naftogaz σε περίπτωση που συνεχίσει την υπόθεση της διαιτησίας, κάτι που σημαίνει ότι θα απαγορευτεί στην Gazprom να καταβάλει στην Ουκρανία τα τέλη διαμετακόμισης.

Η Naftogaz είχε κινήσει νέα διαδικασία διαιτησίας κατά της Gazprom νωρίτερα αυτόν τον μήνα, λέγοντας ότι η ρωσική εταιρεία δεν πλήρωσε για την παρεχόμενη υπηρεσία μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Η εταιρεία υποστήριξε πει ότι «τα κεφάλαια δεν καταβλήθηκαν από την Gazprom, ούτε εγκαίρως, ούτε εξ ολοκλήρου» για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Η Gazprom δήλωσε την Τρίτη (σ.σ. 27.09.2022) ότι η Naftogaz δεν είχε «κατάλληλους λόγους» να απορρίψει τις υποχρεώσεις της για μεταφορά αερίου μέσω του σημείου Sokhranovka, μια βασική οδό για τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις