Δευτέρα, 25 Νοε.
13oC Αθήνα

Ανησυχία για το «τσουνάμι» των ανατιμήσεων – Οι οδηγίες Μητσοτάκη εν αναμονή της απάντησης της Ευρώπης

Ανησυχία για το «τσουνάμι» των ανατιμήσεων – Οι οδηγίες Μητσοτάκη εν αναμονή της απάντησης της Ευρώπης

Την ώρα που όλες οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ως «νούμερο ένα» πονοκέφαλο των νοικοκυριών την ακρίβεια μετά τις συνεχείς ανατιμήσεις στα καταναλωτικά αγαθά, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει κοινό μέτωπο με άλλες χώρες της Ε.Ε. ώστε επιτέλους η Ευρώπη να απαντήσει συντονισμένα και ενιαία στο γιγαντιαίο πρόβλημα του αυξημένου κόστους στην ενέργεια.  

Καθημερινά το «καλάθι της νοικοκυράς» γίνεται όλο και πιο ακριβό και η συγκράτηση των τιμών αποδεικνύεται μια… πολύ δύσκολη «εξίσωση», σχεδόν δυσεπίλυτη, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη «καλπάζει» και όλοι προβλέπουν ότι θα είναι διαρκείας.

Λύσεις αναζήτησε το Υπουργικό Συμβούλιο…

Το θέμα απασχόλησε χθες και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μπορεί η κατεύθυνση να ήταν να ενταθούν οι έλεγχοι, ωστόσο όπως παραδέχεται αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας όσοι έλεγχοι και να γίνουν στην αγορά δεν θα είναι αρκετοί. «Μόνο με τους ελέγχους δεν αντιμετωπίζεται ο πληθωρισμός» προσθέτει η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι μπορεί να πρόστιμα (για αισχροκέρδεια σε σούπερ μάρκετ να έχουν αυξηθεί αλλά εφόσον η γενεσιουργός αιτία του πληθωρισμού παραμένει, η ακρίβεια δεν μπορεί να «τιθασευτεί».

Ο υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης με την επιστροφή του από το Βερολίνο, σχεδιάζει νέο γύρο επαφών με ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ σε μία προσπάθεια για συγκράτηση των τιμών.

Το νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην Ευρώπη

Στο αυξανόμενο κόστος ζωής και στον πληθωρισμό, ο οποίος, όπως επεσήμανε, “είναι προϊόν του αυξανόμενου κόστους της ενέργειας ως αποτέλεσμα της εργαλειοποίησης του φυσικού αερίου από τη Ρωσία” αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός και στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, χθες από την Κρήτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε σαφείς αιχμές κατά της Ευρώπης για το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει ακόμη να δώσει αποφασιστική απάντηση στο πρόβλημα της ενέργειας. “Όλοι έχουμε θέσει σε εφαρμογή γενναία προγράμματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών απέναντι στο αυξανόμενο κόστος της ενέργειας. Αλλά θέλω να επισημάνω ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό” δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα για άλλη μία φορά κάλεσε την Ευρώπη να υιοθετήσει την πρόταση που στηρίζουν, εκτός της Ελλάδας, όλο και περισσότερες χώρες, για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και το LNG που εισάγεται στην Ευρώπη αλλά και το φυσικό αέριο μέσω αγωγών από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

«Κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή» 

«Το κόστος της ενέργειας είναι το “νούμερο ένα” πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε τον επόμενο χειμώνα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να δοκιμαστεί η κοινωνική συνοχή αν δεν υπάρξει Ευρωπαική απάντηση στην ενεργειακή ακρίβεια με ενίσχυση και των κρατικών προϋπολογισμών.

Είναι ενδεικτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Alco για τον Alpha, που αποτυπώνει το 55% των πολιτών να δηλώνει ότι θα ανταποκριθεί δύσκολα στις οικονομικές υποχρεώσεις του χειμώνα. Το 25% δηλώνει “πολύ δύσκολα”, το 10% δηλώνει πως θα ανταποκριθεί “εύκολα” και το 5%… “καθόλου”.
Ο μεγάλο «πονοκεφάλους» των πολιτών είναι κατά δήλωση τους η ακρίβεια, με το ποσοστό να φτάνει στο 56%, και ακολούθως η θέρμανση με 19%,

Η θέση της Αθήνας στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας

Την Παρασκευή στις Βρυξέλλες συνέρχονται οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε.. 
Θα υπάρξει διάθεση για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις; 

Η Ελλάδα προτείνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου ύψους 80 δις ευρώ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου.

Παράλληλα ζητά οι πρωτοβουλίες στην Ευρώπη να συνοδευτούν από έναν ανασχεδιασμό συνολικά του μοντέλου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας. με απεξάρτηση από τις τιμές του φυσικού αερίου.

Επιμένει στην ανάγκη να υπάρξει κοινή πολιτική προμήθειας φυσικού αερίου, ώστε οι χώρες να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές αλλά και αποθήκευση ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ενώ, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα ζητήσει να είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική η εξοικονόμηση ενέργειας (μείωση κατανάλωσης) στις βιομηχανίες, ώστε να μην επηρεαστεί η παραγωγή, καθώς τυχόν μείωση της θα προκαλέσει άνοδο των τιμών των παραγόμενων προϊόντων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις