Τετάρτη, 27 Νοε.
10oC Αθήνα

Προϋπολογισμός: Κατατίθεται σήμερα το προσχέδιο – Οι αβεβαιότητες και το «μήνυμα» προς τις αγορές

υπουργείο Οικονομικών

Ημέρα αποκαλυπτηρίων για τον προϋπολογισμό του 2023, αφού το μεσημέρι θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών, το προσχέδιο.

Ωστόσο πρόκειται ένα σχέδιο προϋπολογισμού που ενσωματώνει πολλές αβεβαιότητες και θεωρείται κάτι περισσότερο από δεδομένο, ότι μέχρι την οριστικά κατάθεση, στις 21 Νοεμβρίου, πολλά μπορεί να αλλάξουν.

Πέρα από τις παραδοχές που εν πολλοίς εμπεριέχουν πολλές αβεβαιότητες, ένα είναι σίγουρο: Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα ηχηρό προς τις αγορές ότι η δημοσιονομική σταθερότητα είναι αδιαπραγμάτευτη για Ελλάδα και ότι αυτή δεν πρόκειται να διασαλευτεί ακόμη και σε αυτές τις ιδιαίτερες καταστάσεις.

Εξάλλου είναι ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ένας στόχος που περνάει μέσα από την δημοσιονομική σταθερότητα και την παραγωγή πλεονασμάτων.

Και η ύπαρξη έστω και μικρού πλεονάσματος κάτω του 1% δείχνει ότι η χώρα δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις με τις αγορές, σε μία κομβικής σημασίας περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία δύο οίκοι αξιολόγησης δεν προχώρησαν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, στέλνοντας μήνυμα ότι αυτό θα συμβεί όταν και εφόσον η χώρα δεν παρεκκλίνει του στόχου της.

Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη και πλεόνασμα

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες η ανάπτυξη για το 2022 θα διαμορφωθεί στο 5,3%, από 3,1% που ήταν η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό και 3,1% που αναμένεται ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Για το 2023 η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι στο 2,1% έναντι 0,9% του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Σε ότι αφορά το τελικό αποτέλεσμα θα προβλέπεται η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, το πρωτογενές πλεόνασμα θα κυμαίνεται στην περιοχή του 0,5% έως και 0,7% και πάντως σε κάθε περίπτωση χαμηλότερα από το 1%.

Να σημειωθεί ότι με βάση το μεσοπρόθεσμο υπήρχε η δέσμευση ότι θα έπρεπε να επιτύχει πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ. Ωστόσο η μεταβολή των συνθηκών και η συνέχιση και μάλιστα με περισσότερη ένταση της ενεργειακής κρίσης, ώθησε την κυβέρνηση να μεταβάλλει τους σχεδιασμούς της, αφού πλέον απαιτούνται περισσότερα χρήματα για πακέτα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Σε ότι αφορά το πρωτογενές έλλειμμα του 2022, αυτό θα διαμορφωθεί τελικά στην περιοχή του 2%, όπως άλλωστε ήταν και ο αρχικός στόχος.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η εκτίμηση που θα περιλαμβάνεται στο προσχέδιο θα είναι ότι εφέτος σε μέσα επίπεδα θα διαμορφωθεί στο 9%, πιο υψηλά από τις αρχικές προβλέψεις, ενώ για το 2023 η πρόβλεψη είναι περισσότερο αισιόδοξη και αναφέρει ότι θα αποκλιμακωθεί στο 3% σε μέσα επίπεδα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις