Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Σε αύξηση πολλών ασθενειών οδηγούν οι περιβαλλοντικές και κλιματικές μεταβολές

Σε αύξηση πολλών ασθενειών οδηγούν οι περιβαλλοντικές και κλιματικές μεταβολές

Τα πάντα έχουν αλλάξει στη ζωή μας με την περιβαλλοντική μόλυνση και την κλιματική αλλαγή να είναι η αιτία για την αύξηση πολλών ασθενειών με τη διεθνή κοινότητα να έχει πλέον αναγνωρίσει την ανάγκη για λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που παράγεται από τα ορυκτά καύσιμα θερμαίνει τον πλανήτη και αποσυντονίζει όλα τα οικοσυστήματα. Η θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά ένα βαθμό Κελσίου από το 1880, το επίπεδο της θάλασσας έχει ήδη ανέβει κατά 20 εκατοστά τα τελευταία 120 χρόνια και πλέον τα ακραία φυσικά φαινόμενα (πλημμύρες, ξηρασίες, πυρκαγιές, αφρικανική σκόνη) γίνονται ολοένα και πιο συχνά και πιο έντονα. Οι περιβαλλοντικές και κλιματικές μεταβολές οδηγούν σε αύξηση πολλών ασθενειών, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρκίνοι κυρίως σε ευάλωτους πληθυσμούς, σε πανδημίες, σε οικονομική αστάθεια παγκοσμίως, σε αύξηση των μεταναστευτικών ροών, καθώς και σε αύξηση των ενόπλων συγκρούσεων.

Έρευνα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας έδειξε ότι η μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη από το 1970 έως το 2004 ήταν υπεύθυνη για 140.000 περισσότερους θανάτους ανά έτος παγκοσμίως. Δυστυχώς, το έτος 2010 οι θάνατοι αυξήθηκαν 400.000 και προβλέπεται ότι θα αυξηθούν σημαντικά έως το 2030. Η πανδημία COVID-19 εγκαινίασε την εποχή της κλιματικής ιατρικής και έδειξε με εμφατικό τρόπο ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να μεταβάλλει την άσκηση της ιατρικής στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στο 1ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβαλλοντικής και Κλιματικής Ιατρικής. Το συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα του διεθνούς οργανισμού «The Global Climate and Health Alliance», του οποίου η Ελληνική Εταιρεία Περιβαλλοντικής και Κλιματικής Ιατρικής είναι επίσημο μέλος από το έτος 2020, της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και της Επιστημονικής Ένωσης του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός».

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει την εκδήλωση και την αντιμετώπιση των ασθενειών σε κάθε σχεδόν ειδικότητα της ιατρικής καθώς και οι τρόποι με τους οποίους θα πρέπει να προετοιμαστούν οι δημόσιες δομές υγείας.

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας ανάμεσα στους οποίους ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ κ. Γεώργιος Χρούσος, ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, διευθύνων επιστημονικός σύμβουλος και διευθυντής Ινστιτούτου Έρευνας & Εκπαίδευσης του Ομίλου ELPEN κ. Κωνσταντίνος Στρατάκης, ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Georgetown της Ουάσινγκτον, ΗΠΑ, κ. Βασίλειος Παπαδημητρίου, ο καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, η καθηγήτρια Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Στείρωσης ΕΚΠΑ, κ. Σοφία Καλανταρίδου, ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ κ. Σπυρίδων Ντουράκης και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

Οι εγγραφές ξεπέρασαν τις 1450 από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Χαιρετισμό απεύθυναν στην έναρξη του συνεδρίου η πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού «The Global Climate and Health Alliance» και τ. πρόεδρος του Αμερικανικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (American Public Health Association) Jenny Miller και η επ. καθηγήτρια Επείγουσας Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Βοστώνη, ΗΠΑ, Renee Salas.

 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις