Σε τρεις επιστήμονες απονεμήθηκε φέτος το Νόμπελ Φυσικής. Το κέρδισαν οι Alain Aspect, John F. Clauser and Anton Zeilinger.
Οι τρεις επιστήμονες, όλοι τους ηλικίας από 75 ως 79 ετών, τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής «για πειράματα με μπερδεμένα φωτόνια, που αποδεικνύουν την παραβίαση των ανισοτήτων Bell και αποτελούν πρωτοπορία για την επιστήμη της κβαντικής πληροφορίας».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
BREAKING NEWS:
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 4, 2022
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2022 #NobelPrize in Physics to Alain Aspect, John F. Clauser and Anton Zeilinger. pic.twitter.com/RI4CJv6JhZ
Ο Γάλλος Αλέν Ασπέ, ο Αμερικανός Τζον Κλάουζερ και ο Αυστριακός Άντον Τσάιλινγκερ, θεωρούνται πρωτοπόροι των επαναστατικών μηχανισμών της κβαντικής φυσικής.
Οι τρεις ερευνητές βραβεύονται για τις πρωτοποριακές εργασίες τους σχετικά με «την κβαντική διεμπλοκή», ανακοίνωσε η επιτροπή του βραβείου Νόμπελ, ένα μηχανισμό όπου δύο κβαντικά σωματίδια είναι τέλεια συσχετισμένα, όποια κι αν είναι η απόσταση που τα χωρίζει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η απόδειξη αυτής της εντυπωσιακής ιδιότητας άνοιξε το δρόμο σε νέες τεχνολογίες στην κβαντική πληροφορική και σε υπερασφαλείς επικοινωνίες, ή ακόμη για τη δημιουργία υπερευαίσθητων κβαντικών αισθητήρων που μπορούν να επιτρέψουν εξαιρετικά ακριβείς μετρήσεις, όπως αυτή της βαρύτητας στο διάστημα.
Ο μηχανισμός αυτός είχε προβλεφθεί από την κβαντική θεωρία. Εντούτοις ακόμη και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δεν πίστευε σ’ αυτόν: δύο σωματίδια ενωμένα αρχικά μπορούν να διατηρήσουν το σημάδι του κοινού παρελθόντος τους και να έχουν παρόμοια συμπεριφορά ενώ βρίσκονται σε απόσταση.
Ο Αλέν Ασπέ, ηλικίας 75 ετών, είναι μέλος του γαλλικού πανεπιστημίου Paris-Saclay και της Ecole Polytechnique, ενώ ο Τζον Κλάουζερ, 79 ετών, και ο Άντον Τσάιλινγκερ, 77 ετών, του πανεπιστημίου της Βιέννης.
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. κορωνών Σουηδίας (περίπου 920.000 ευρώ) και απονέμεται από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.