Τουλάχιστον 11 άνθρωποι, έξι κρατούμενοι και πέντε αστυνομικοί, τραυματίστηκαν στα άγρια επεισόδια που ξέσπασαν χθες Τετάρτη σε φυλακή της περιοχής Γουαγιακίλ, στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ισημερινού, ανακοίνωσαν οι αρχές, δύο ημέρες μετά τη σφαγή 16 εγκλείστων και τους τραυματισμούς δεκάδων άλλων σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας.
Νωρίτερα, η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας (SNAI) ανακοίνωσε πως κλήθηκε να επέμβει η αστυνομία στο κέντρο κράτησης μετά από νέα επεισόδια μεταξύ κρατουμένων.
Μονάδες της επιχείρησαν για να «αποκαταστήσουν τον έλεγχο και την τάξη στο κέντρο κράτησης», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Κατά τη διοίκηση της αστυνομίας, οι άνδρες της τραυματίστηκαν από πυρά. Δεν εξήγησε πώς είχαν στη διάθεσή τους όπλα τρόφιμοι.
Η φυλακή Γουάγιας 1 υπήρξε ο τόπος των τεσσάρων από τις οκτώ σφαγές στο σωφρονιστικό σύστημα του Ισημερινού από τον Φεβρουάριο του 2021, με συνολικά σχεδόν 400 νεκρούς.
Η πιο πρόσφατη διαπράχθηκε τη Δευτέρα σε φυλακή στη Λατακούνγκα (κεντρικά). Ο πιο πρόσφατος επίσημος απολογισμός των θυμάτων κάνει λόγο για 16 κρατούμενους νεκρούς και άλλους 43 τραυματίες. Τα περισσότερα θύματα βρέθηκαν διαμελισμένα, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Μέσα από τα κελιά τους, μέλη συμμοριών ελέγχουν τη διακίνηση ναρκωτικών κι έχουν αποδυθεί σε ανελέητη σύγκρουση για τον έλεγχό της, εντός κι εκτός των τειχών των φυλακών.
Οι φυλακές – «κόλαση» του Ισημερινού και οι αριθμοί που τρομάζουν
Τον Σεπτέμβριο του 2021, έχασαν τη ζωή τους 122 τρόφιμοι στο κέντρο κράτησης της Γουαγιακίλ. Επρόκειτο για μια από τις χειρότερες σφαγές μέσα σε φυλακή στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής.
Το σωφρονιστικό σύστημα στον Ισημερινό συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα πλεονάζοντος πληθυσμού εγκλείστων, με 32.400 φυλακισμένους ενώ η ονομαστική χωρητικότητα των κέντρων κράτησης είναι 30.200 θέσεις, σύμφωνα με τους αριθμούς που δημοσιοποίησε χθες Τετάρτη η SNAI.
Ο Ισημερινός των σχεδόν 18 εκατομμυρίων κατοίκων, ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τα δύο κράτη όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στην υφήλιο, μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια σε κόμβο της διακίνησης της λευκής σκόνης προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και σε πεδίο μάχης συμμοριών.
Το 2021, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κατασχέθηκαν 210 τόνοι ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, ποσότητα ρεκόρ. Την ίδια χρονιά, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών έφθασε τις 14 ανά 100.000 κατοίκους, με άλλα λόγια σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2020.