Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Στον Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου

Στον Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου

Ο φυλακισμένος Ρώσος αντιπολιτευόμενος Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί από τη ρωσική δικαιοσύνη κατηγορίες για «εσχάτη προδοσία»  απονεμήθηκε σήμερα στο Στρασβούργο το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ 2022 του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Στη σημερινή Ρωσία, απαιτεί απίστευτο θάρρος το να αντιταχθείς στην εξουσία», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Ολλανδός Τάινι Κοξ, ανακοινώνοντας το νικητή αυτού του βραβείου, με το οποίο ανταμείβονται εξαιρετικές πράξεις στην κοινωνία των πολιτών για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Φυλακισμένος ήδη επειδή επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία που άρχισε η Ρωσία, αυτός ο πρώην δημοσιογράφος, προσκείμενος στον αντιπολιτευόμενο Μπόρις Νεμτσόφ που δολοφονήθηκε το 2015, κατηγορήθηκε την Πέμπτη για «εσχάτη προδοσία», ένα αδίκημα που τιμωρείται με κάθειρξη 20 ετών, ακόμη και μεγαλύτερη.

«Αρχίζοντας τη βάναυση εισβολή του στην Ουκρανία, ο Πούτιν άρχισε επίσης έναν άλλο πόλεμο: ένα πόλεμο εναντίον της αλήθειας στη χώρα μας», αντέδρασε ο φυλακισμένος αντιπολιτευόμενος σε ένα κείμενο το οποίο αναγνώσθηκε στο ημικύκλιο του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο από τη σύζυγό του, την Γεβγκένια Καρά-Μουρζά. Το βραβείο αυτό είναι αφιερωμένο σ’ αυτούς «που δεν μπορούσαν να μείνουν σιωπηλοί μπροστά σ’ αυτή την ωμότητα, ακόμη και με τίμημα την προσωπική ελευθερία τους».

Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δικαστικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, είχε καταδικάσει επίσης τη Μόσχα επειδή ακύρωσε την υποψηφιότητα του Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά σε εκλογές στη Ρωσία με τη δικαιολογία ότι έχει διπλή υπηκοότητα, ρωσική και βρετανική.

Η επιτροπή του βραβείου Βάτσλαβ Χάβελ, η οποία αποτελείται από προσωπικότητες αναγνωρισμένες στον τομέα των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της οποίας προεδρεύει ο Τάινι Κοξ, είχε ανακοινώσει άλλους δύο φιναλίστ για το φετινό βραβείο: το συνασπισμό Ουράνιο Τόξο οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στην Ουγγαρία, καθώς και το συνασπισμό ουκρανικών οργανώσεων Coalition Ukraine 5 AM, που εργάζεται κυρίως για να τεκμηριώσει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται στην Ουκρανία.

Το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ δημιουργήθηκε το 2013 και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 60.000 ευρώ. Πέρυσι είχε τιμηθεί μ’ αυτό η λευκορωσίδα αντιπολιτευόμενη Μαρία Κολεσνίκοβα. Φέτος το βραβείο αυτό θα απονεμηθεί για πρώτη φορά μετά την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η οποία αποφασίσθηκε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις