Αποφασισμένος να αναδείξει την αδράνεια της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν στην κοινωνία εξαιτίας της ακρίβειας στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χθες (10.10.2022) κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό.
«Εδώ και ένα χρόνο που η ακρίβεια σαρώνει την χώρα, πλήττοντας βάναυσα το σύνολο του παραγωγικού ιστού, νοικοκυριά και εργαζόμενους, η κυβέρνηση ούτε ουσιαστικά μέτρα λαμβάνει για την αναχαίτιση της κρίσης ούτε προβαίνει σε συστηματικούς ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας και την προστασία των πολιτών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Με την ερώτησή του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά να μάθει αν η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει τους έμμεσους φόρους σε τρόφιμα και καύσιμα ώστε να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση της κοινωνίας αλλά και γιατί η κυβέρνηση δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και δεν διενεργεί τους αναγκαίους ελέγχους περιστολής των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.
Παράλληλα, τα στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι οι εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, ναρκοθετούν τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Αναφέρονται μάλιστα στα στοιχεία της Eurostat για τον Σεπτέμβριο, τα οποία αποτυπώνουν νέα έκρηξη του πληθωρισμού στο 12,1%, σταθερά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι είχαμε την υψηλότερη μηνιαία αύξηση του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρωζώνη», λένε και προσθέτουν: «η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει ότι ο εθνικός δείκτης πληθωρισμού εκτινάχθηκε στο 12% και ο εναρμονισμένος στο 12,1%. Επιπρόσθετα, η χώρα μας έχει έναν από τους υψηλότερους ενεργειακούς πληθωρισμούς στην Ευρώπη και μάλιστα με αυξητικές τάσεις, ενώ ταυτόχρονα είμαστε στην προτελευταία θέση στην ΕΕ ως προς την αγοραστική δύναμη των πολιτών».
Οι ίδιοι άνθρωποι αναφέρουν ακόμα ότι η Eurostat κατέγραψε πρόσφατα την Ελλάδα ανάμεσα στις μόλις τέσσερις χώρες της ΕΕ όπου το ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε το διάστημα 2019 – 2021. Ενώ η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει νέα αύξηση των ανισοτήτων από το 2020, μετά τη σταδιακή μείωση που είχε παρατηρηθεί την περίοδο 2016 – 2019. Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει επίσης ότι τα ασθενέστερα νοικοκυριά ξοδεύουν το 80% του εισοδήματος σε ενοίκιο και τρόφιμα, ήδη από το 2021. Και το 71% των εργαζομένων, σύμφωνα με το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, έχει αναγκαστεί να μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής».
Οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα της οικονομίας και της αγοράς Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης με δήλωσή τους ανέφεραν μάλιστα ότι «ο πληθωρισμός κατάγραψε νέο άλμα τον Σεπτέμβριο και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1993, επιβεβαιώνοντας με κατηγορηματικό τρόπο τη λεηλασία του εισοδήματος των πολιτών.
Οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη, να καλύπτει την αισχροκέρδεια και να επιδοτεί τα ολιγοπωλιακά υπερκέρδη, σφραγίζουν τη βίαιη φτωχοποίηση των εργαζομένων και των νοικοκυριών, οδηγούν σε αδιέξοδο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, καθώς βασικά τρόφιμα έχουν αυξηθεί από 12,6% έως 23,3%, τα καύσιμα 17,7%, ο ηλεκτρισμός 30,5%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1% και το φυσικό αέριο 332%».
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται πεισματικά να ρυθμίσει την αγορά της ενέργειας με πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή στο ρεύμα, να περιορίσει το περιθώριο κέρδους των παραγωγών ενέργειας, να προχωρήσει σε πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών και επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ ώστε να λειτουργήσει ως επιχείρηση κοινής ωφέλειας. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο για τον Σεπτέμβριο 2022, τα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, για τους οικιακούς και εμπορικούς πελάτες, ανέρχονται σε 485 εκατ. €».