Κυρώσεις η Ε.Ε. κι άλλες χώρες της Δύσης, αντίποινα η Ρωσία. Ένα απ’ αυτά το εμπάργκο στην εισαγωγή τροφίμων.
Το εμπάργκο εισαγωγής τροφίμων στη Ρωσία από τη Δύση δεν προέκυψε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά… κρατά από το 2014, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να προσαρτήσει την Κριμαία.
Τώρα, όπως αναφέρει κυβερνητικό έγγραφο, αποφασίστηκε η απαγόρευση των εισαγωγών τροφίμων με προέλευση κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες χώρες παρατάθηκε ως την 31η Δεκεμβρίου 2023. Η παράταση του εμπάργκο είναι ένα από τα «ειδικά οικονομικά μέτρα» που έχουν σκοπό να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ρωσίας, σύμφωνα με το έγγραφο.
Το εμπάργκο, που εφαρμόζεται από τον Αύγουστο του 2014, αφορά τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά από τα κράτη μέλη της ΕΕ και άλλες χώρες στο στόχαστρο. Πρόκειται για μέτρο αντιποίνων στις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας και το ξέσπασμα της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία.
Παρά την απαγόρευση των εισαγωγών, προϊόντα δυτικής προέλευσης διατίθενται στη Ρωσία και μπαίνουν στη χώρα είτε χάρη σε παρακάμψεις της είτε από λαθρέμπορους. Στη μαύρη αγορά, τα δυτικά προϊόντα είναι πανάκριβα: τα ιταλικά και τα γαλλικά τυριά, για παράδειγμα, έχουν τόσο μεγάλη ζήτηση όσο και δυσθεώρητες τιμές.
Τόνοι τροφίμων από το εξωτερικό έχουν καταστραφεί στην προσπάθεια των ρωσικών αρχών να αποθαρρύνουν το εμπόριο στη μαύρη αγορά. Ωστόσο, κάποιοι καταναλωτές διαμαρτύρονται για τις υψηλές τιμές και την ενίοτε κατώτερη ποιότητα των εγχώριων τροφίμων. Ειδικοί παρατηρούν πως η εξάλειψη του ανταγωνισμού από το εξωτερικό οδήγησε στη δημιουργία μονοπωλίων και στην αύξηση των τιμών των ειδών διατροφής που παράγονται στη Ρωσία.