Κυριακή, 28 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια: Καταγγελίες πως η Ρωσία εμποδίζει τη μεταφορά πετρελαίου για τις γεννήτριες

Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια: Καταγγελίες πως η Ρωσία εμποδίζει τη μεταφορά πετρελαίου για τις γεννήτριες

Η ουκρανική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom κατηγορεί τη Ρωσία ότι δεν επιτρέπει σε οχηματοπομπή της εταιρείας να μεταφέρει πετρέλαιο στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια για να τροφοδοτηθούν οι γεννήτριες, αφού και πάλι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Η προσφάτως αποκατασταθείσα ηλεκτροδότηση του σταθμού διακόπηκε και πάλι, αναγκάζοντας το σταθμό της Ζαπορίζια να καταφύγει σε γεννήτριες έκτακτης ανάγκης που λειτουργούν με πετρέλαιο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι.

Η Energoatom ανακοίνωσε πως πραγματοποιήθηκε ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στο σταθμό. 

«Η Energoatom ετοίμασε και έστειλε άλλο ένα φορτίο καυσίμου ντίζελ στον Πυρηνικό Σταθμό της Ζαπορίζια», ανέφερε σε δήλωσή της η εταιρεία. «Ωστόσο από τις 10:00 π.μ η ρωσική πλευρά δεν επιτρέπει τη διέλευση της οχηματοπομπής της εταιρείας».

Στο μεταξύ, ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της περιφέρειας της Ζαπορίζια δήλωσε σήμερα πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ζώνη ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό μέχρι το μέτωπο να μετακινηθεί κατά τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα.

Ο IAEA ασκεί πίεση για μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ασφαλείας γύρω από το σταθμό, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης και βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις