Δευτέρα, 25 Νοε.
8oC Αθήνα

Διεθνής Αμνηστία: Να γίνει έρευνα για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα

Διεθνής Αμνηστία: Να γίνει έρευνα για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα
Reuters

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να προχωρήσει σε έρευνα για πιθανά «εγκλήματα πολέμου» που ενδεχομένως να διαπράχθηκαν από τον στρατό του Ισραήλ τον Αύγουστο στη Λωρίδα της Γάζας και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων. 

Τουλάχιστον 49 Παλαιστίνιοι, μαχητές όπως και άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, χάθηκαν από την 5η ως την 7η Αυγούστου στις εχθροπραξίες ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και την οργάνωση Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007.

Η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει πως συνολικά σκοτώθηκαν 31 άμαχοι, κατά ενημερωτικό υπόμνημά της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα, υπό τον τίτλο «Δεν ήταν παρά παιδιά: αποδείξεις για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας τον Αύγουστο του 2022».

Η ΜΚΟ εξέτασε ιδίως τρία επεισόδια. Κατά τα συμπεράσματά της, δύο ισραηλινές επιθέσεις προκάλεσαν τον θάνατο έξι παλαιστίνιων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, παρότι οι ισραηλινές αρχές «καυχήθηκαν για την ‘ακρίβεια’ της επιχείρησής τους».

Στην τρίτη περίπτωση που εξετάστηκε από την Αμνηστία, επτά παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν σε «επίθεση» που είναι «πασιφανές πως έγινε με μη κατευθυνόμενη ρουκέτα η οποία εκτοξεύθηκε από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις».

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε πως έμεινε στο περιθώριο της κλιμάκωσης, αντίθετα με τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, το δεύτερο ισχυρότερο ισλαμιστικό κίνημα στον παλαιστινιακό θύλακα με 2,3 εκατ. κατοίκους.

«Η πιο πρόσφατη ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας διήρκεσε μόλις τρεις ημέρες, αλλά άρκεσε για να προκαλέσει νέο τραύμα και νέες καταστροφές για τον πολιορκημένο πληθυσμό της», σχολιάζει η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, η Ανιές Καλαμάρ.

«Οι τρεις φονικές επιθέσεις που εξετάσαμε πρέπει να γίνουν αντικείμενο έρευνας ως εγκλήματα πολέμου· όλα τα θύματα των παράνομων επιθέσεων και οι συγγενείς τους αξίζουν δικαιοσύνη και επανόρθωση», συμπληρώνει.

Το ΔΠΔ ανακοίνωσε το 2021 ότι άρχισε να διενεργεί έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη από το 2014, πρωτοβουλία που απέρριψε το Ισραήλ —το οποίο δεν είναι κράτος μέλος του Δικαστηρίου— αλλά εξήραν οι Παλαιστίνιοι.

Το Ισραήλ και παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις έχουν εμπλακεί σε τέσσερις πολέμους αφότου πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το 2007.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις