Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι το Παρίσι θα βοηθήσει το Κίεβο να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των υποδομών ύδρευσης και ενέργειας που έχουν υποστεί ζημιές από τα ρωσικά πλήγματα.
Η Γαλλία θα βοηθήσει επίσης στην ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και ο Μακρόν ανέφερε ότι αυτός και ο Ζελένσκι συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν μια διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι στις 13 Δεκεμβρίου με στόχο τη στήριξη των άμαχων πολιτών της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Μια διμερής διάσκεψη στις 12 Δεκεμβρίου θα έχει επίσης στόχο να αυξήσει την υποστήριξη για την Ουκρανία από γαλλικές εταιρείες, τόνισε Μακρόν σε ανακοίνωσή του.
Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ζελένσκι κατήγγειλε πως η Ρωσία «βλάπτει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια» με την απόφασή της να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.
«Οι δύο πρόεδροι μίλησαν για την αναστολή της εφαρμογής της συμφωνίας από τη Ρωσία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω θαλάσσιου διαδρόμου. Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κατήγγειλε μια μονομερή απόφαση της Ρωσίας που βλάπτει για ακόμη μια φορά την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Ελιζέ.
Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με ανάρτηση στο Twitter, σημείωσε πως είχε μια «εξαιρετικά σημαντική και παραγωγική» συνομιλία με τον Εμανουέλ Μακρόν.
«Σε ευχαριστώ φίλε μου για την ακλόνητη βοήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.
https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1587410562480316419?s=20&t=TizL8cZdNSNNPTRH9JPHmQ
Από τον Μάρτιο του 2022, στο πλαίσιο βοήθειας ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της Ουκρανίας, η Γαλλία έχει ήδη παράσχει πολλές χιλιάδες τόνους επείγουσας βοήθειας (τρόφιμα, υγεία, πολιτική ασφάλεια) και πολύ σύντομα πολλές δεκάδες ηλεκτρικές γεννήτριες. Στο πλαίσιο αυτού του κονδυλίου, το Παρίσι έχει επίσης προσφέρει στήριξη ύψους σχεδόν 70 εκατομμυρίων ευρώ σε ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς που κινητοποιήθηκαν επιτόπου για να παρέχουν βασικές υπηρεσίες στον ουκρανικό πληθυσμό και να προετοιμαστούν για τον χειμώνα.
Η Γαλλία συμβάλλει επίσης στην ευρωπαϊκή προσπάθεια στήριξης της Ουκρανίας, η οποία ανέρχεται σήμερα σε 22 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και μέσω των συνεισφορών της στους πολυμερείς οργανισμούς που κινητοποιούνται για το σκοπό αυτό.