Σάββατο, 23 Νοε.
13oC Αθήνα

Πέθανε 3 ετών παιδάκι στην Κίνα αφού δεν έλαβε ιατρική φροντίδα λόγω lockdown για τον κορονοϊό

Πέθανε 3 ετών παιδάκι στην Κίνα αφού δεν έλαβε ιατρική φροντίδα λόγω lockdown για τον κορονοϊό

Η λεγόμενη πολιτική μηδενικών κρουσμάτων κορονοϊού που εφαρμόζει η Κίνα, προβλέπει απομόνωση αμέσως μόλις εμφανιστούν θετικά κρούσματα, μαζικά τεστ, αλλά και διαφόρων βαθμών lockdown, που αφορούν από γειτονιές ως ακόμη και ολόκληρες πόλεις. Πολλές φορές όμως αυτά τα σκληρά μέτρα προκαλούν ελλείψεις σε τρόφιμα και άνθρωποι δεν δέχονται την υγειονομική περίθαλψη που έχουν ανάγκη.

Αυτό λοιπόν φαίνεται ότι συνέβη και με ένα παιδάκι μόλις τριών ετών στην Κίνα, καθώς δεν έλαβε την κατάλληλη υγειονομική φροντίδα λόγω των αυστηρών μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού. Σε μήνυμά του, ο πατέρας του παιδιού διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση παροχής βοήθειας και για το γεγονός ότι δεν μπορούσε να φύγει από το σπίτι του λόγω του lockdown που είχε επιβληθεί στην πόλη.

Εικόνες που έκαναν την Τρίτη τον γύρο των social media δείχνουν κατοίκους της Λαντζόου, στη βορειοδυτική Κίνα, να καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες να επαναφέρουν ένα παιδί, μετά την δηλητηρίασή του από μονοξείδιο του άνθρακα.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε συγκίνηση στις αρχές της εβδομάδας και υπήρξε ένα κύμα μηνυμάτων στα social media κατά της αδιάλλακτης πολιτικής της μηδενικής ανοχής κατά του κορονοϊού. «Όλη του η ζωή ήταν τα τρία χρόνια της πανδημίας», έγραψε ένας χρήστης, αναφερόμενος στην ηλικία του παιδιού. 

Η τοπική αστυνομία πάντως ζήτησε… συγγνώμη, εκφράζοντας τα «ειλικρινή της συλλυπητήρια” στους γονείς» και αφού δημοσίευσε έναν λεπτομερή απολογισμό των γεγονότων. «Δεχόμαστε ειλικρινά τις κριτικές όπως και τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και των χρηστών του διαδικτύου (…) για να αποτρέψουμε να ξανασυμβούν τέτοια δυστυχήματα», ανέφερε επίσης η αστυνομία της Λαντζόου σε μια ασυνήθιστη δήλωση μεταμέλειας.

Δεν είναι το μοναδικό περιστατικό 

Ο θάνατος αυτού του μικρού παιδιού είναι το πιο πρόσφατο από μια σειρά από επείγοντα περιστατικά υγείας η αντιμετώπιση των οποίων παρεμποδίζεται από την πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό. Τον τελευταίο μήνα, ο θάνατος έφηβης 14 ετών, η οποία δεν έλαβε περίθαλψη καθώς βρισκόταν σε καραντίνα, προκάλεσε αγανάκτηση στη χώρα.

Βέβαια, οι λογοκριτές του ίντερνετ έσβησαν πολύ γρήγορα κάθε αναφορά στο περιστατικό.

Τον Ιανουάριο, έγκυος απέβαλε στην πόρτα νοσοκομείου της Σιάν, στη βόρεια Κίνα, λόγω απουσίας έγκυρου τεστ PCR για τον νέο κορονοϊό.

Επιπτώσεις και στην οικονομία από τα σκληρά lockdowns

Την ίδια ώρα, ο αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμιση μηνών. Η Κίνα ανακοίνωσε 3.200 ημερήσια κρούσματα τοπικής μετάδοσης σήμερα, ο πρώτος απολογισμός που ξεπερνά τα 3.000 περιστατικά από τις 17 Αυγούστου.

Οι υγειονομικές Αρχές της χώρας εμμένουν σταθερή στην αυστηρή πολιτική της για τον περιορισμό της πανδημίας, διαψεύδοντας τις ελπίδες των επενδυτών για χαλάρωση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι κινεζικές μετοχές κατέγραψαν άλμα αυτή την εβδομάδα εν μέσω εικασιών ότι το Πεκίνο θα χαλαρώσει την πολιτική της για «μηδενικά κρούσματα της COVID» παρά τον αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων και την επιμονή σε μια προσέγγιση στην αντιμετώπιση της πανδημίας που διαχωρίζει την Κίνα από άλλες χώρες εδώ και περίπου τρία χρόνια που έχει εμφανιστεί ο κορονοϊός.

Βραδύτερη ανάπτυξη σε ορισμένες περιοχές της χώρας

Ο αντίκτυπος των περιορισμών συνέχισε να είναι αισθητός, καθώς η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών συρρικνώθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο λόγω των επιπτώσεων που έχουν τα μέτρα για την COVID σε επιχειρήσεις και κατανάλωση. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών Caixin για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 48,4 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, από το 49,3 τον Σεπτέμβριο.

Με τα lockdowns για τον κορονοϊό να επιβάλλονται σε μεγάλες πόλεις, κάποιες από τις πλουσιότερες περιοχές της Κίνας αποδεικνύονται βαρίδι για την ανάκαμψη, ανακοινώνοντας βραδύτερη ανάπτυξη από την εθνική οικονομία για τα πρώτα τρία τρίμηνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη (02.11.2022).

Οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα σημείωσαν πτώση, δίνοντας τέλος στο διήμερο ράλι καθώς η εμπιστοσύνη επλήγη από την αύξηση των κρουσμάτων της COVID και τις εκτιμήσεις ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

«Ίσως υπάρξει κάποια χαλάρωση στην πολιτική της μηδενικής COVID, αλλά περιορίστε τις προσδοκίες σας», έγραψαν αναλυτές της Nomura, προσθέτοντας ότι το «πραγματικό εκ νέου άνοιγμα» γίνεται περισσότερο πιθανόν μόνο μετά τον Μάρτιο, όταν η Κίνα θα ολοκληρώσει την πολιτική της μετάβαση με την ετήσια κοινοβουλευτική της σύνοδο.

Η Nomura εκτιμά ότι σε καθεστώς lockdown βρίσκεται πληθυσμός που αντιστοιχεί στο 10,1% του ΑΕΠ της χώρας, συγκριτικά με το 9,5% τη Δεύτερα.

Οι ελπίδες των επενδυτών ότι το συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος τον περασμένο μήνα θα αποτελούσε ορόσημο μετά από το οποίο η Κίνα θα άρχιζε να υπαναχωρεί από την πολιτική της μηδενικής COVID διαψεύσθηκαν όταν ο Σι Τζινπίνγκ, που εξασφάλισε μια τρίτη θητεία στην ηγεσία του κόμματος και της χώρας, επανέλαβε ότι παραμένει σε ισχύ η συγκριμένη προσέγγιση.

Στα πρώτα της σχόλια μετά το συνέδριο του κόμματος, η Εθνική Επιτροπή Υγείας δήλωσε την Τετάρτη (02.11.2022) ότι οι αρχές παλεύουν να ελέγξουν την ξαφνική έξαρση της COVID όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Η χώρα θα πρέπει αδιαμφισβήτητα να εμμείνει στην πολιτική της μηδενικής COVID, δήλωσε η επιτροπή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις