Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Πρόωρα μωρά: Βελτιώνονται οι πιθανότητες επιβίωσης αν παραμένουν σε δερματική επαφή με τη μητέρα

Πρόωρα μωρά: Βελτιώνονται οι πιθανότητες επιβίωσης αν παραμένουν σε δερματική επαφή με τη μητέρα

Τα πρόωρα μωρά ή όσα έχουν γεννηθεί με χαμηλό βάρος θα πρέπει να παραμένουν σε επαφή «δέρμα με δέρμα» με τη μητέρα, αντί να μπαίνουν σε θερμοκοιτίδες αμέσως μετά τη γέννησή τους, προκειμένου να βελτιώνονται οι πιθανότητες επιβίωσής τους. Αυτό αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη «μέθοδο καγκουρό», την επαφή «δέρμα με δέρμα», σηματοδοτούν σημαντική αλλαγή από τα υφιστάμενα πρωτόκολλα για τα πρόωρα μωρά και τις προηγούμενες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Οι νέες οδηγίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις γέννες που γίνονται σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση στην τεχνολογία και σε αξιόπιστο σύστημα ηλεκτροδότησης, εξήγησε ο Οργανισμός.

«Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές δείχνουν ότι η βελτίωση της έκβασης για αυτά τα μικρά μωρά δεν συνδέεται πάντα με την παροχή λύσεων υψηλής τεχνολογίας», εξήγησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Οι οδηγίες αφορούν όλα τα βρέφη που γεννήθηκαν πριν την 37η εβδομάδα της κύησης ή ζύγιζαν κατά τη γέννηση λιγότερα από 2,5 κιλά, με εξαίρεση όσα έχουν ανάγκη αναπνευστική υποστήριξη ή βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.

Η μέθοδος καγκουρό προβλέπει να τοποθετούνται τα πρόωρα βρέφη σε μάρσιπο στην αγκαλιά της μητέρας ή του πατέρα, αντί να αποχωρίζονται από τους γονείς τους αμέσως μετά τη γέννα για την παροχή ιατρικής φροντίδας.

Τα πρόωρα μωρά συχνά δεν έχουν αρκετό λίπος και ενδέχεται να δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους αλλά και την αναπνοή τους. Προηγουμένως οι συστάσεις ήταν τα πρόωρα μωρά να τοποθετούνται σε θερμοκοιτίδα αμέσως μετά τη γέννησή τους, για ένα διάστημα 3 με 7 ημερών σύμφωνα με τον ΠΟΥ, προκειμένου να σταθεροποιηθούν.

Ωστόσο νέα έρευνα έδειξε ότι η μέθοδος καγκουρό και η ενθάρρυνση του θηλασμού αμέσως μετά τη γέννηση, και όχι αφού σταθεροποιηθούν τα βρέφη, μπορεί να σώσει 150.000 ζωές ετησίως.

Παγκοσμίως 15 εκατομμύρια μωρά ετησίως, ή ένα στα δέκα, γεννιούνται πρόωρα και 20 εκατομμύρια με χαμηλό σωματικό βάρος. Η προωρότητα είναι η βασική αιτία θανάτου για τα παιδιά κάτω των 5 ετών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις