Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως στον δείκτη ελκυστικότητας επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αναλογικά με το ΑΕΠ της βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη της Ernst&Young που δόθηκε σήμερα (18.11.2022).
«Η χώρα μετατρέπεται σε παγκόσμιο πόλο επενδύσεων καθαρής ενέργειας», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αφορμή τη δημοσίευση μελέτης. «Η πολιτική της κυβέρνησης για την Πράσινη Μετάβαση αποδίδει κι αναγνωρίζεται», σημείωσε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση στον γενικό δείκτη ελκυστικότητας επενδύσεων σε ΑΠΕ, μεταξύ 40 κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, σημειώνοντας άνοδο πέντε θέσεων (από την 21η στην 16η θέση) από την έκδοση του Απριλίου. Η 16η θέση είναι η υψηλότερη που έχει καταλάβει η Ελλάδα στην τριακονταετή ιστορία του δείκτη.
Η μελέτη κάνει ειδική αναφορά στο νέο νομοθετικό πλαίσιο της Ελλάδας για τις ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι ευνοεί τις νέες επενδύσεις και επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης των νέων έργων. Μάλιστα, επισημαίνει ότι στον πρόσφατο διαγωνισμό του Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα δημοπράτησε συνολική ισχύ 538 MW.
Επιπλέον, αναφέρεται στην ψήφιση του πρώτου νόμου της χώρας που θεσπίζει το πλαίσιο για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και έχει ως στόχο να προσθέσει τουλάχιστον 2GW αιολικής ενέργειας έως το 2030. Τέλος, η μελέτη σημειώνει πως η Ελλάδα προσελκύει ισχυρό ενδιαφέρον στις ΑΠΕ από ξένους μεγάλους επενδυτές.
«Η πολιτική της κυβέρνησης για την Πράσινη Μετάβαση, με κριτήριο τον σεβασμό στο περιβάλλον, αποδίδει κι αναγνωρίζεται. Ο δείκτης της Ernst&Young αποτελεί ακόμα μια επιβεβαίωση της μεγάλης προσπάθειας που κάνει η χώρα μας για την παραγωγή καθαρής ενέργειας και τη θωράκιση της ενεργειακής μας ασφάλειας. Με σημαντικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, ισχυρή πολιτική βούληση και σταθερό οικονομικό περιβάλλον, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε παγκόσμιο πόλο επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.