Κόσμος

Marie Tharp: Η Google τιμά με Doodle την χαρτογράφο – H πρώτη «εξερεύνησή» της στον ωκεανό

Το σημερινό Doodle της Google, γιορτάζει τη ζωή της Marie Tharp. Την Αμερικανίδα γεωλόγο και χαρτογράφο, η οποία μέσα από τους χάρτες της, άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον πλανήτη μας.

Το σημερινό Doodle της Google περιλαμβάνει μια πολύ όμορφα σχεδιασμένη και διαδραστική, για όλους, εξερεύνηση της ζωής μιας από τις σπουδαιότερες χαρτογράφους του 20ου αιώνα.

Η ζωή της και το μοναδικό έργο της

Η Marie Tharp γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1920, στο Μίσιγκαν και πήρε τα πρώτα ερεθίσματα για την δημιουργία χαρτών απ΄τον πατέρα της που εργαζόταν για το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν για το μεταπτυχιακό της στη γεωλογία πετρελαίου. 

Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1948 και έγινε η πρώτη γυναίκα που εργάστηκε στο Γεωλογικό Παρατηρητήριο Lamont όπου και συνάντησε τον γεωλόγο Bruce Heezen.

Ο Heezen συγκέντρωσε δεδομένα για το βάθος του ωκεανού στον Ατλαντικό Ωκεανό, τα οποία ο Tharp χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει χάρτες του μυστηριώδους πυθμένα του ωκεανού, που δεν είχε εξερευνηθεί έως τότε.

Τα ευρήματα από ήχους (σόναρ που χρησιμοποιούνταν για να βρουν το βάθος του νερού) τη βοήθησαν να ανακαλύψει την κορυφογραμμή του Μεσοατλαντικού. Έφερε αυτά τα ευρήματα στον Heezen, ο οποίος όμως δεν της έδωσε σημασία.

Ωστόσο, όταν συνέκριναν αυτά τα ρήγματα σε σχήμα V με τους χάρτες του επικεντρικού σεισμού, ο Heezen δεν μπορούσε να αγνοήσει τα γεγονότα. Η τεκτονική των πλακών και η μετατόπιση των ηπείρων δεν ήταν πλέον απλώς θεωρίες.

Έτσι, ο Tharp και ο Heezen δημοσίευσαν μαζί τον πρώτο χάρτη του βυθού του ωκεανού στον Βόρειο Ατλαντικό. Τα επόμενα χρόνια και μέχρι τη συνταξιοδότησή της, συνέχισε το σπουδαίο της έργο και συνέχισε να εντυπωσιάζει με αυτό.

Η Tharp δώρισε ολόκληρη τη συλλογή χαρτών της στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου το 1995.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαρίν Λε Πεν: Το καλοκαίρι του 2026 θα ανακοινωθεί η απόφαση του εφετείου για την καταδίκη της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς
Η απόφαση για την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιου χρήματος από τη Μαρίν Λε Πεν αναμένεται πολλούς μήνες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027
Η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης, Μαρίν Λε Πεν εγκαταλείπει τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του «Εθνικού Συναγερμού» την ημέρα της ετυμηγορίας της δίκης της
Forbes: Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερδιπλασίασε την περιουσία του στα 5,1 δισ. δολάρια – Πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη ο Έλον Μασκ με 342 δισεκατομμύρια
Ο Έλον Μασκ είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη, έχοντας ξεπεράσει τον Γάλλο «τιτάνα» ειδών πολυτελείας, Μπερνάρ Αρνό
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δίπλα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Έλον Μασκ, στον Λευκό Οίκο στις 11 Μαρτίου 2025