Παρασκευή, 29 Νοε.
13oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία προκάλεσε «πραγματικό κίνδυνο πυρηνικής και ραδιολογικής καταστροφής»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία προκάλεσε «πραγματικό κίνδυνο πυρηνικής και ραδιολογικής καταστροφής»

Με τους βομβαρδισμούς της στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της Τετάρτης (23.11.2022) η Ρωσία προκάλεσε «πραγματικό κίνδυνο πυρηνικής και ραδιολογικής καταστροφής» σύμφωνα με τον επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Energoatom.

Η Ρωσία βομβάρδισε μαζικά και χθες την Ουκρανία με αποτέλεσμα όλοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της χώρας να αποσυνδεθούν από το ηλεκτρικό δίκτυο για πρώτη φορά σε 40 χρόνια, όπως κατήγγειλε ο Πέτρο Κοτίν, επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Energoatom.

Ο Πέτρο Κοτίν αναφέρει ότι ο μεγάλος ουκρανικός πυρηνικός σταθμό της Ζαπορίζια επανασυνδέθηκε με το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης και ότι διακόπηκε η λειτουργία των εφεδρικών γεννητριών diesel.

Νωρίτερα, το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι μετά την χθεσινή διακοπή συνεπεία των μαζικών ρωσικών βομβαρδισμών, τρεις ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί επανασυνδέθηκαν με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Πρόκειται για τους πυρηνικούς σταθμούς του Χμελνίτσκι και του Ρίβνε (δυτική Ουκρανία) και του Πιβντενοουσκράινσκ (νότια Ουκρανία), οι οποίοι αποσυνδέθηκαν από το ηλεκτρικό δίκτυο αυτομάτως για την προστασία τους, όταν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν πλήθος ουκρανικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

«Μετά τους χθεσινούς μαζικούς βομβαρδισμούς, το προσωπικό του ενεργειακού τομέα κατόρθωσε να επανασυνδέσει τρεις πυρηνικούς σταθμούς κατά την διάρκεια του πρωινού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας στο Telegram και διευκρινίζεται ότι οι μονάδες θα αρχίσουν την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το βράδυ.

Ρωσία: Δεν «χτυπήσαμε» το Κίεβο

Ο ρωσικός στρατός αρνήθηκε, στο μεταξύ, ότι επιτέθηκε στο Κίεβο, λέγοντας πως οι ζημιές στην ουκρανική πρωτεύουσα προκλήθηκαν από «ουκρανικούς και ξένους αντιαεροπορικούς πυραύλους».

«Κανένα πλήγμα δεν πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο. Όλες οι ζημιές στην πόλη, που αναφέρονται από το καθεστώς του Κιέβου, είναι συνέπεια της πτώσης ξένων και ουκρανικών πυραύλων της αντιαεροπορικής άμυνας, που έχει εγκατασταθεί σε οικιστικές ζώνες της ουκρανικής πρωτεύουσας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Στο μεταξύ, η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ισχυρίστηκε πως απέτρεψε τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες από την πραγματοποίηση δολιοφθοράς, όπως τη χαρακτήρισε, στον αγωγό αερίου South Stream.

«Ως αποτέλεσμα μιας σειράς ερευνητικών μέτρων, η FSB απέτρεψε μια προσπάθεια των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων να διαπράξουν μια ενέργεια δολιοφθοράς και τρομοκρατίας στον αγωγό αερίου South Stream που προμηθεύει ενεργειακούς πόρους στην Τουρκία και την Ευρώπη», ανέφερε η FSB.

Δεν είναι σαφές σε ποιον αγωγό αερίου αναφερόταν η FSB.

Ο South Stream, που επρόκειτο αρχικά να μεταφέρει ρωσικό αέριο κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα στις βουλγαρικές ακτές, εγκαταλείφθηκε το 2014 προς όφελος του TurkStream, που φθάνει στην Τουρκία και μπορεί να προμηθεύσει αέριο στην Ουγγαρία και τη Βουλγαρία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις