«Μεταξύ 400 και 500» είναι οι εργαζόμενοι που έχασαν τη ζωή τους όταν κατασκευαζόντουσαν τα γήπεδα για το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, όπως παραδέχθηκε σήμερα (29.11.2022) ένας ανώτατος αξιωματούχος της χώρας και αποτελεί μακράν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που έχει ανακοινωθεί ποτέ από τη Ντόχα.
Ο αριθμός των εργαζομένων που πέθαναν στο Κατάρ κατά τη διάρκεια κατασκευής των γηπέδων ενόψει του Μουντιάλ 2022 «ξέφυγε» από το στόμα του Χασάν Αλ-Θαουαντί, γενικού γραμματέα της Ανώτατης Επιτροπής του Κατάρ για την Παράδοση και την Κληρονομιά της χώρας και επικεφαλής της «Κατάρ 2022».
Ο Βρετανός δημοσιογράφος, Πιρς Μόργκαν, ρώτησε τον Αλ-Θαουαντί: «Ποιο είναι το ειλικρινές, ρεαλιστικό νούμερο που πιστεύετε για τους μετανάστες εργαζόμενους που πέθαναν κατά τη διάρκεια των κατασκευών που έγιναν συνολικά για το Μουντιάλ 2022;».
«Η εκτίμηση είναι περίπου 400, μεταξύ 400 και 500… Δεν έχω τον ακριβή αριθμό. Αυτό είναι κάτι που συζητείται μέχρι σήμερα» απάντησε ο αξιωματούχος από το Κατάρ, αποκαλύπτοντας έναν αριθμό αρκετά υψηλότερο από οποιονδήποτε άλλο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ντόχα στο παρελθόν.
World Cup boss Hassan Al-Thawadi tells Piers Morgan 400-500 migrant workers have died as a result of work done on projects connected to the tournament.
— Piers Morgan Uncensored (@PiersUncensored) November 28, 2022
"Yes, improvements have to happen."@piersmorgan | @TalkTV | #PMUQatar pic.twitter.com/Cf9bgKCFZe
Υπενθυμίζεται ότι η Ανώτατη Επιτροπή του Κατάρ, περιελάμβανε μόνο 40 θανάτους στον τραγικό απολογισμό της για τους εργαζόμενους που έχασαν τη ζωή τους όταν συμμετείχαν στην κατασκευή και την ανακαίνιση των σταδίων που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες το Μουντιάλ 2022.
Μάλιστα, οι 37 από αυτούς αφορούσαν περιστατικά «εκτός εργασίας», σύμφωνα με το Κατάρ, όπως καρδιακά επεισόδια και άλλες παθήσεις ενώ είχαν αναφέρει και έναν θάνατο εργαζομένου από κορονοϊό.
Σε μεταγενέστερη δήλωση, η Ανώτατη Επιτροπή είπε ότι ο Αλ-Θαουαντί αναφερόταν σε «στατιστικά που καλύπτουν την περίοδο 2014-20 για όλους τους θανάτους που σχετίζονται με την εργασία (414) σε εθνικό επίπεδο στο Κατάρ, καλύπτοντας όλους τους τομείς και τις εθνικότητες».
Οι δηλώσεις του Καταριανού αξιωματούχου πιθανόν να πυροδοτήσουν νέες διαμαρτυρίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, καθώς προσωπικότητες από το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και όχι μόνο, έχουν καταδικάσει τη φετινή διοργάνωση, λόγω των θανάτων εργαζομένων που δούλευαν σε ακραίες συνθήκες για να φέρουν εις πέρας τα κολοσσιαία έργα που χρειάζονταν για το Μουντιάλ 2022.
Με πληροφορίες από DailyMail και Eurosport / Φωτογραφίες: Reuters