Κόσμος

Αμπντουλάχ Οτσαλάν: Κατέθεσε προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν προσφεύγει κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Ο Κούρδος ηγέτης του PKK, που παραμένει φυλακισμένος στην Τουρκία αποφάσισε να καταθέσει την προσφυγή κατά της χώρας μας με αφορμή την άφιξή του στην Ελλάδα, την μη χορήγηση ασύλου και την «παράδοσή» του στην Τουρκία τον Φεβρουάριο του 1999 στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά έκανε μια σειρά από παρατυπίες που παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) και η Ελλάδα πρέπει να καθίσει στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για όλα αυτά.

Τι ισχυρίζεται ο Οτσαλάν

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που είχε έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 9 Οκτωβρίου 1998, ισχυρίζεται ότι υπέστη κακομεταχείριση από την ελληνική αστυνομία. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ηγέτη των Κούρδων η αστυνομία παραβίασε το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απαγόρευση της κακομεταχείρισης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της DW ο ηγέτης του PKK λέει ότι η μεταφορά του από την Ελλάδα στην Κένυα και η παράδοσή του στις τουρκικές αρχές ήταν παραβίαση του Άρθρου 2 της ΕΣΔΑ σχετικά με το δικαίωμα στη ζωή και του Άρθρου 3 σχετικά με την κακομεταχείριση.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν λέει ότι κρατήθηκε de facto και χωρίς καμία νομική βάση κατά την παραμονή του στην Ελλάδα (9 Οκτωβρίου 1998 Αροδρόμιο Αθηνών, 29 Ιανουαρίου – 2 Φεβρουαρίου 1999 στην Κέρκυρα και 2-15 Φεβρουαρίου 1999 Ελληνική Πρεσβεία στην Κένυα) και εκεί έγινε και παραβίαση του Άρθρου 5 της ΕΣΔΑ.

Ο Οτσαλάν, στον οποίο δεν επετράπη αρχικά να καταθέσει αγωγή ενώπιον των ελληνικών διοικητικών δικαστηρίων κατά την απόρριψη της αίτησής του για χορήγηση ασύλου και υποστηρίζει ότι αυτό παραβίαζε το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ σχετικά με το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.

Η ελληνική Δικαιοσύνη δεν τον είχε δικαιώσει

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν είχε προσφύγει τελικά στο Διοικητικό Δικαστήριο Αθηνών στις 4 Δεκεμβρίου 2008 ισχυριζόμενος ότι οι αποφάσεις που έλαβαν οι ελληνικές αρχές το 1999 ήταν αντίθετες με την αρχή ότι ένα άτομο που έχει υποβάλει αίτηση ασύλου δύο φορές, δεν μπορεί να διωχθεί από την χώρα. Το αίτημα του Οτσαλάν για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης απορρίφθηκε από το Διοικητικό Δικαστήριο Αθηνών στις 30 Ιανουαρίου 2017.

Στην απόφαση το Διοικητικό Δικαστήριο ανέφερε ότι «η πολιτική που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση ήταν πέρα από τον έλεγχο της διοικητικής δικαιοδοσίας» και ότι «η περίοδος μεταξύ 29 Ιανουαρίου και 15 Φεβρουαρίου δεν ήταν επαρκής χρόνος για την εξέταση της αίτησης ασύλου του Οτσαλάν». Επίσης τονιζόταν ότι «το κράτος δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για τη ζημιά προκλήθηκε από υπαιτιότητα του προσωπικού πληροφοριών».

Η ερώτηση στην ελληνική κυβέρνηση

Όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων επεξεργαζόταν αρχικά την αίτηση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ζήτησε τη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης και των δικηγόρων του Οτσαλάν. Το δικαστήριο σύμφωνα με την DW ρώτησε την ελληνική κυβέρνηση: «Παραδόθηκε ο Οτσαλάν στο τουρκικό κράτος από Έλληνες πράκτορες;».

Η ελληνική πλευρά και η πλευρά του Οτσαλάν έχουν στη διάθεσή τους 12 εβδομάδες για να υποβάλουν τις επίσημες θέσεις τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο αναμένεται να εκδώσει απόφαση εντός του επόμενου έτους.

Η ιστορία του ερχομού στην Ελλάδα του Οτσαλάν και η σύλληψή του στην Κένυα

Τον Οκτώβριο του 1998 ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν έφυγε από την Συρία, όπου βρισκόταν, μετά από τελεσίγραφο της Τουρκίας. Μέσω της Δαμασκού έφτασε αεροπορικώς στην Αθήνα στις 9 Οκτωβρίου, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν του επέτρεψε την παραμονή και έφυγε για την Μόσχα με άλλο αεροπλάνο.

Στις 12 Οκτωβρίου του 1998 ο ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος πετάει για την Ρώμη. Δεν μένει εκεί και τα ίχνη του χάνονται.

Στις 12 Νοεμβρίου 1998 ο Οτσαλάν εμφανίζεται και προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, όπου συλλαμβάνεται, από την αστυνομία.

Στις 29 Ιανουαρίου μεταφέρεται στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Στις 31 Ιανουαρίου ξαναμπαίνει στο αεροπλάνο. Περιφέρεται σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ζητώντας άδεια προσγείωσης Τελικά ξαναγυρίζει στην Ελλάδα για να οδηγηθεί τελικά στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα.

Στις 16 Φεβρουαρίου του 1999 συλλαμβάνεται από Τούρκους και μεταφέρεται στην Τουρκία, όπου δικάζεται και φυλακίζεται στο Ιμραλί.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αυτοκίνητο έπεσε σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο – Αναφορές για 11 νεκρούς και πάνω από 60 τραυματίες
Σοκαριστικό βίντεο από τη στιγμή που το αυτοκίνητο πέφτει στο ανυποψίαστο πλήθος στην χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο - Συνελήφθη ο οδηγός
Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο – Αναφορές για νεκρούς
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες