Την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα, πρωθυπουργοί και υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δίνουν ένα πρώτο ραντεβού στην Αθήνα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 15 και 16 Δεκεμβρίου, όπου θα επιχειρηθεί μία συμφωνία για το φυσικό αέριο και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Θα έχει προηγηθεί η Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας, οι οποίοι καλούνται να γεφυρώσουν τις διαφωνίες ως προς την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Συνάντηση «κορυφής»
Σε παραλιακό ξενοδοχείο της Αθήνας λοιπόν, στο τέλος της εβδομάδας, στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ε.Ε., θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν ένα κοινό έδαφος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, βασικός πυλώνας της οποίας είναι και η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.
Ζητούμενο κοινές, αποτελεσματικές λύσεις επιτέλους για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που συνεπάγεται η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. “Και πάντως όχι πλαφόν σε υψηλά όρια” δηλώνει σκωπτικά κυβερνητικός αξιωματούχος.
Χαμόγελα και… ανησυχία
Η μη αύξηση των τιμών στην ενέργεια τον μήνα Νοέμβριο οδήγησε σε επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, ο οποίος, σύμφωνα με τη Eurostat, διαμορφώθηκε στο 9% (από 9,5 τον Οκτώβριο).
Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε μία χαραμάδα φωτός για αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα, όμως, όπως παραδέχεται κυβερνητικός παράγοντας, το περιβάλλον στην ενέργεια είναι πολύ ρευστό και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει πόσα κονδύλια ακόμη θα χρειαστούν για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Μητσοτάκης: Να υπάρξει αποφασιστική δράση
«Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ υψηλές. Οι λαοί της Ευρώπης υποφέρουν. Οι επιχειρήσεις μας βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Οι προϋπολογισμοί μας βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Ο μόνος λόγος που μπορούμε και στηρίζουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε αυτό το βαθμό, είναι επειδή έχουμε πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης σχεδόν 6%» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, δίνοντας σε ομιλία του στο 22ο Συνέδριο LNG το στίγμα των θέσεων της Ελληνικής κυβέρνησης.
«Επανακατευθύνουμε σημαντικούς πόρους για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε την τιμή της ενέργειας σε ανεκτά επίπεδα. Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες μας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουν μια υπαρξιακή απειλή. Και υποστηρίζω εδώ και αρκετό καιρό ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε όπως πριν» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι από τον Μάρτιο ακόμη υποστηρίζει την ανάγκη να υπάρξει αποφασιστική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να επιβληθούν κανόνες «σε μια αγορά που δεν λειτουργεί πλέον σωστά».
Είναι επιτέλους η ώρα η Ευρώπη να αντιδράσει, το μήνυμα και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, λίγες ημέρες πριν από την Σύνοδο των αρμόδιων υπουργών της Ε.Ε..
«Βιώνουμε μια τεράστια ενεργειακή κρίση η ένταση και η διάρκεια της οποίας ακόμα δεν μπορούν να εκτιμηθούν. Θα πρέπει λοιπόν η Ευρώπη συνολικά να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής μεταποιητικής βάσης αλλά και των ευρωπαϊκών νοικοκυριών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας.
«Μικρό καλάθι» κρατά η Αθήνα
Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, κρατούν πολύ “μικρό καλάθι”. Η Ευρώπη έχει ήδη καθυστερήσει να απαντήσει ενιαία στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ακόμη και αν αύριο το πρωί οι ευρωπαίοι ηγέτες πετύχαιναν να συμφωνήσουν, οι όποιες αποφάσεις δεν προλαβαίνουν να έχουν ισχύ τον φετινό δύσκολο χειμώνα, ο οποίος μάλιστα είναι και προεκλογικός…!