Δευτέρα, 25 Νοε.
13oC Αθήνα

Κίνα: Μείωση ημερήσιων κρουσμάτων και εκστρατεία εμβολιασμού και ελπίδα χαλάρωσης των lockdown – Στο Πεκίνο ο Σαρλ Μισέλ

Κίνα: Μείωση ημερήσιων κρουσμάτων και εκστρατεία εμβολιασμού και ελπίδα χαλάρωσης των lockdown – Στο Πεκίνο ο Σαρλ Μισέλ

Εν μέσω αντιδράσεων και διαδηλώσεων για τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού, οι αρχές στην Κίνα ανακοίνωσαν νέα μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Τα στοιχεία κάνουν λόγο για 36.061 μολύνσεις νέα κρούσματα στην Κίνα το τελευταίο 24ωρο, 4.150 από αυτά με συμπτώματα και 31.911 ασυμπτωματικά.

Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος, επίσης για τρίτη συνεχόμενη ημερα.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων παρέμεινε αμετάβλητος, στους 5.233 νεκρούς επί 323.686 μολύνσεων με συμπτώματα, σύμφωνα με την εθνική επιτροπή υγείας.

Κρίσιμος ο εμβολιασμός για τη χαλάρωση των περιορισμών

Την ίδια ώρα η Κίνα προσπαθεί να αυξήσει το ποσοστό των ηλικιωμένων που έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19, οι αρχές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό εμπόδιο: τον φόβο πολλών ότι το εμβόλιο θα τους κάνει κακό.

Ο εμβολιασμός των πιο ευάλωτων ομάδων θεωρούνταν πάντα κρίσιμος παράγοντας προκειμένου η Κίνα να ανοίξει και πάλι, έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια περιορισμών λόγω της πολιτικής της «μηδενικής covid».

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι στόχος του είναι να βελτιώσει την προσβασιμότητα στα εμβόλια και να ξεκινήσει στοχευμένα προγράμματα εμβολιασμού σε οίκους ευγηρίας και άλλους χώρους ώστε να ανοσοποιηθούν όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών.

Επίσης δεσμεύθηκε να ανανεώσει τις προσπάθειές του να παρουσιάσει τα οφέλη του εμβολίου, όμως το πιο δύσκολο κομμάτι θα είναι να καταφέρει να πείσει τους ηλικιωμένους και τους πιο ευάλωτους ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

«Οι ανησυχίες για την ασφάλεια και την απουσία αποτελεσματικότητας είναι πιθανόν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αρνούνται ή καθυστερούν τον εμβολιασμό τους», δήλωσε η Φλόρενς Ζανγκ ερευνήτρια στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Τζινάν στην Κίνα, η οποία έχει πραγματοποιήσει έρευνες για τη διστακτικότητα έναντι των εμβολίων μεταξύ των ηλικιωμένων στην Κίνα.

Μειώνεται ο ρυθμός 

Οι αρχές στην Κίνα προσφέρουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στους ηλικιωμένους από τον Απρίλιο του 2021, αλλά ο ρυθμός των εμβολιασμών μειώθηκε αισθητά φέτος.

Ως τον Νοέμβριο το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών που είχαν εμβολιαστεί πλήρως έφτασε το 86,4%, ανεπαίσθητη αλλαγή σε σχέση με το 85,6% τον Αύγουστο. Το ποσοστό αυτών που είχαν λάβει αναμνηστική δόση αυξήθηκε στο 68,2% τον Νοέμβριο έναντι 67,8% τον Αύγουστο.

Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό, με έρευνες να δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι δεν εμβολιάζονται όχι μόνο επειδή είναι επιφυλακτικοί προς τα εμβόλια της covid αλλά και εξαιτίας άλλων παραγόντων, όπως η υγεία, η κινητικότητα και η πρόσβαση.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει εμβολιασμό κατά της covid σε οίκους ευγηρίας και άλλα κέντρα για ηλικιωμένους, αν και μόνο το 3% των ηλικιωμένων Κινέζων ζουν εκεί.

Η ανακοίνωση για τη δημιουργία ειδικών οχημάτων εμβολιασμού και προσωρινών σταθμών εμβολιασμού ενδέχεται τελικά να είναι πιο αποτελεσματική, με τις αρχές να δεσμεύονται ότι θα προσφέρουν υπηρεσίες πόρτα- πόρτα σε όσους είναι κατάκοιτοι ή δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα, ενώ θα τους προσφέρει και προσωπικό το οποίο θα παρακολουθεί την υγεία τους μετά τον εμβολιασμό.

Επίσκεψη του Σαρλ Μισέλ στην Κίνα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα, στον απόηχο των διαδηλώσεων, ιδιαίτερα στην Σαγκάη.

«Η Κίνα θα ενισχύσει τη στρατηγική επικοινωνία και συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Σαρλ Μισέλ.

Κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο του Λαού στην κινεζική πρωτεύουσα, ο Σι είπε στον Μισέλ πως ελπίζει ότι «οι θεσμοι και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εμπεδώσουν μια αντικειμενική και ορθή αντίληψη για την Κίνα», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV.

«Η Κίνα θα παραμείνει ανοικτή για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και ελπίζει πως η ΕΕ θα μπορέσει να εξαλείψει τις παρεμβάσεις ώστε να παράσχει ένα δίκαιο και διαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές εταιρείες», είπε ο Σι στον Μισέλ.

Ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε πως η Κίνα και η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσουν το συντονισμό της πολιτικής και τα συμπληρωματικά πλεονεκτήματα, να δημιουργήσουν από κοινού νέες μηχανές ανάπτυξης και να εγγυηθούν την ασφάλεια και την αξιοπιστία των αλυσίδων βιομηχανικών προμηθειών.

Ο Μισέλ, ο οποίος πραγματοποιεί μονήμερη επίσκεψη στην Κίνα, θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και με τον Λι Ζανσού, τον πρόεδρο της διαρκους επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου.

Η επίσκεψή του πραγματοποιείται αφού ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν ανησυχία σε συνάντησή τους τον Οκτώβριο για την οικονομική εξάρτηση από την Κίνα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις