Να τεθεί εδώ και τώρα ένα τέλος στην παραγωγική ικανότητα της ρωσικής βιομηχανίας παραγωγής πυραύλων ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, λέγοντας στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, πως αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος των επόμενων ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κάλεσε σήμερα τους Δυτικούς να επιβάλουν κυρώσεις στη ρωσική βιομηχανία παραγωγής πυραύλων, μετά τα μαζικά πλήγματα που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία.
Μετά τις ταπεινωτικές – όπως τις χαρακτηρίζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – στρατιωτικές ήττες που υπέστη επί του εδάφους, η Ρωσία ξεκίνησε τον Οκτώβριο να θέτει στο στόχαστρο ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, προκαλώντας σοβαρές διακοπές ρεύματος που επηρεάζουν εκατομμύρια Ουκρανούς κάθε μέρα.
“Ο Ζοζέπ Μπορέλ και εγώ συμφωνούμε: ένας συνολικός πόλεμος (της Ρωσίας) εναντίον της Ουκρανίας σημαίνει συνολική υποστήριξη στην Ουκρανία”, έγραψε στο Twitter ο Κουλέμπα έπειτα από συνάντηση με τον Ευρωπαίο ομόλογό του στη σύνοδο του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) στο Λοτζ, στην Πολωνία.
“Ευχαρίστησα την ΕΕ για τη συνεχιζόμενη βοήθειά της στον τομέα της άμυνας και υπογράμμισα πως οι επόμενες κυρώσεις της ΕΕ πρέπει να περιλαμβάνουν (…) τη ρωσική βιομηχανία παραγωγής πυραύλων — πρέπει να τεθεί ένα τέλος” στην παραγωγή αυτήν, είπε.
In Łódź, @JosepBorrellF and I agreed: total war against Ukraine means total support for Ukraine. I thanked the EU for its continued defense assistance and stressed that next EU sanctions should include those hitting Russia’s missile production industry: it must be put to a halt. pic.twitter.com/mM5zioAbwd
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) December 1, 2022
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει προς το παρόν τις εξαγωγές προς τη Ρωσία “προϊόντων διπλής χρήσης και τεχνολογικών προϊόντων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στις ικανότητες άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας”.
Απαγορεύει επίσης “το εμπόριο όπλων και πυροβόλων όπλων για πολιτική χρήση” και “το εμπόριο πυρομαχικών, στρατιωτικών οχημάτων και παραστρατιωτικού εξοπλισμού”.
Στις 24 Νοεμβρίου, τα τελευταία ρωσικά μαζικά πλήγματα με τη βοήθεια πυραύλων βύθισαν στο σκοτάδι και το κρύο ολόκληρες περιοχές, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβο.
Οι ουκρανικές αρχές φοβούνται ότι νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί – σήμερα Πέμπτη 1/12/2022 ήχησαν και πάλι οι σειρήνες για ενδεχόμενο νέο κύμα αεροπορικών επιθέσεων από τη Ρωσία – θα επιδεινώσουν σημαντικά την ενεργειακή κατάσταση, προκαλώντας μια νέα προσφυγική κρίση στην καρδιά του χειμώνα.