Μόλις λίγες μέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και είχε προκαλέσει εντύπωση το μακρύ τραπέζι στο οποίο έκαναν την κατ’ιδίαν συνάντηση.
Μάλιστα, πολλοί αναλυτές είχαν σχολιάσει τότε ότι είναι ένας τρόπος από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να στείλει μήνυμα στη Δύση για διάσταση απόψεων, αν και η Ρωσία επέμενε ότι ήταν ακόμα ένα μέτρο κατά του κορονοϊού. Τώρα ο Όλαφ Σολτς ξεκαθαρίζει όσα εκτυλίχθηκαν εκείνη την ημέρα και την τραγική σιωπή του Πούτιν όταν τον ρώτησε για την Ουκρανία.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern, το οποίο του ζήτησε να σχολιάσει 16 φωτογραφίες από τις πρώτες 365 ημέρες της θητείας του στην καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην φωτογραφία από τη συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο, με τους δύο άνδρες καθισμένους στις δύο άκρες ενός τεράστιου τραπεζιού στο Κρεμλίνο, σημειώνει:
«Η συνομιλία μας σε αυτό το απίστευτα μακρύ τραπέζι ήταν μια περίεργη κατάσταση. Ήμασταν μόνοι μας στο δωμάτιο. Υπήρχαν μικρόφωνα και στις δύο πλευρές του τραπεζιού και ακουστικά για μετάφραση, τα οποία σε κάθε περίπτωση χρειάζομαι εγώ (σ.σ.: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν γνωρίζει πολύ καλά τη γερμανική γλώσσα). Το τραπέζι θα μπορούσε να είναι πιο μικρό, αλλά θα έπρεπε προηγουμένως να έχω υποβληθεί σε τεστ για κορονοϊό από ρώσους γιατρούς. Αλλά αυτό δεν το κάνουμε ούτε ζητάμε να το κάνουν οι επισκέπτες μας».
Φεύγοντας από την συνάντηση ο Σολτς περιέγραψε τι τον ρώτησε για την Ουκρανία: «Λίγο πριν αποχωρήσω από το Κρεμλίνο, ρώτησα τον Βλαντιμίρ Πούτιν: θα μπορούσε να συμβεί, μόλις απογειωθώ, να σηκωθούν από πίσω μου ρωσικά μαχητικά με προορισμό την Ουκρανία; Δεν απάντησε “όχι”».
Αναφερόμενος στην ουσία της συνάντησης, ο καγκελάριος υπερασπίζεται την απόφασή του να μεταβεί στη Μόσχα λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. «Είχα κάθε ελπίδα ότι ήταν ακόμη δυνατό να αποτραπεί αυτός ο παράλογος και βάρβαρος πόλεμος. Αποδείχθηκε το αντίθετο. Μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για όλα τα επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιεί σήμερα ο Πούτιν προκειμένου να δικαιολογήσει τον πόλεμο – και να τα διαψεύσω», τονίζει ο Σολτς για την τεσσάρων ωρών συνάντησή του στο Κρεμλίνο, η οποία τότε είχε επικριθεί εντός και εκτός Γερμανίας.