Δευτέρα, 25 Νοε.
13oC Αθήνα

Ρωσία: Επιχειρεί να αποκτήσει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν – Οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους

Ρωσία: Επιχειρεί να αποκτήσει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν – Οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους

Η Ρωσία φέρεται να επιχειρεί να αποκτήσει περισσότερα όπλα από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων, κάτι που έκανε τις ΗΠΑ να εκφράσουν δημόσια την ανησυχία τους. Την αποκάλυψη για την επιχείρηση της Ρωσίας να πάρει βαλιστικούς πυραύλους και άλλα όπλα από το Ιράν, έκανε χθες (9.12.2022) η πρέσβειρα της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Μπάρμπαρα Γούντγουορντ.

Η Βρετανίδα διπλωμάτης τόνισε επίσης ότι η Ρωσία προσφέρει ως αντάλλαγμα στο Ιράν για τα όπλα και τους βαλλιστικούς πυραύλους, ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης και το όλο αυτό ρωσικό και ιρανικό πλάνο συνεργασίας Ρώσων και Ιρανών ενόχλησε τις ΗΠΑ, οι οποίες πήραν άμεσα θέση εκφράζοντας την ανησυχία τους.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε χθες την έντονη ανησυχία του για την εμβάθυνση της «στρατιωτικής συνεργασίας ευρείας κλίμακας» μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας, η οποία αρνήθηκε ότι χρειάζεται στρατιωτική υποστήριξη από οποιονδήποτε στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Ενώ η Τεχεράνη προμηθεύει ήδη τον ρωσικό στρατό με UAVs (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, η Ρωσία «προσέφερε στο Ιράν ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης» που «μετατρέπει τη σχέση τους σε μια πλήρη αμυντική συνεργασία», υποστήριξε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Αυτή η εξέλιξη είναι «δυσοίωνη» για την Ουκρανία, τις γειτονικές χώρες του Ιράν και τη «διεθνή κοινότητα», συμπλήρωσε.

Σχεδιάζουν την παραγωγή φονικών UAVs

Επικαλούμενος τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο Κέρμπι είπε πως η Μόσχα και η Τεχεράνη σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την από κοινού παραγωγή «φονικών» UAVs στη Ρωσία, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Συμπλήρωσε ότι το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο να πωλήσει στη Ρωσία «εκατοντάδες» βαλλιστικούς πυραύλους. Από την πλευρά της, η Μόσχα είναι διατεθειμένη να παράσχει στο Ιράν «προηγμένο» εξοπλισμό, ελικόπτερα, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και μαχητικά αεροσκάφη, είπε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Επικαλούμενος αναφορές ότι ιρανοί πιλότοι έχουν ξεκινήσει εκπαίδευση σε μαχητικά αεροσκάφη Su-35 στη Ρωσία, ο Τζον Κέρμπι είπε ότι «το Ιράν ενδέχεται να λάβει μαχητικά αεροσκάφη την επόμενη χρονιά», κάτι που «θα αύξανε σημαντικά» τις δυνατότητες της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας.

«Ζητάμε από το Ιράν να αλλάξει πορεία» είπε, απευθύνοντας προειδοποίηση προς την Τεχεράνη τόσο για την πιθανολογούμενη πώληση βαλλιστικών πυραύλων όσο και για το ενδεχόμενο παραγωγής UAVs από κοινού με τη Ρωσία. «Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για να αποκαλύψουμε και να διακόψουμε αυτές τις δραστηριότητες και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα», συμπλήρωσε.

Το Ιράν έδωσε τον Αύγουστο μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Η πρέσβειρα της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Μπάρμπαρα Γούντγουορντ τόνισε ότι από τον Αύγουστο, το Ιράν έχει εξοπλίσει τη Ρωσία με εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), τα οποία η Μόσχα χρησιμοποίησε για «να σκοτώσει αμάχους και να πλήξει παρανόμως μη στρατιωτικές υποδομές» στην Ουκρανία, υποστήριξε.

«Η Ρωσία επιχειρεί τώρα να αποκτήσει περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων» είπε σε δημοσιογράφους η Γούντγουορντ και συμπλήρωσε: «Ως αντάλλαγμα, η Ρωσία προσφέρει στο Ιράν ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης». Δεν έκρυψε μάλιστα την ανησυχία της ότι μια τέτοιου είδους συνεργασία θα επιτρέψει στο Ιράν να ενισχύσει το οπλοστάσιό του.

Υποστήριξε επίσης ότι η Βρετανία είναι «σχεδόν σίγουρη ότι η Ρωσία επιδιώκει να προμηθευτεί όπλα από τη Βόρεια Κορέα και από άλλα κράτη που υπόκεινται σε αυστηρές κυρώσεις, καθώς τα αποθέματά της μειώνονται αισθητά».

Διαψεύδουν οι Ρώσοι

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια είπε χθες Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Μόσχα έχει ήδη διαψεύσει «σε πολλές περιπτώσεις» τις κατηγορίες ότι η Ρωσία έχει προμηθευτεί στρατιωτικό εξοπλισμό από το Ιράν. «Η στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας λειτουργεί στην εντέλεια και δεν χρειάζεται τη βοήθεια κανενός, ενώ η στρατιωτική βιομηχανία της Ουκρανίας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και υποστηρίζεται από τη Δύση», τόνισε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις