Πολύ σοβαρή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη σχετικά με το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για την άρση της ασυλίας της, σε δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
Ερωτηθείς για την υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στους δημοσιογράφους ότι: «Πληροφορήθηκα, την υπόθεση αυτή όσο ήμουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι μία σοβαρή υπόθεση. Δεν έχω ακόμα πλήρη εικόνα. Θα μου επιτρέψετε να επιστρέψω στην Αθήνα, να μελετήσω το ζήτημα και να σας απαντήσω για το ζήτημα αυτό αύριο». Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr το κλίμα στο Μοσχάτο είναι βαρύ για την ευρωβουλευτή της ΝΔ.
Για το “Qatar Gate” ο Πρωθυπουργός σχολίασε ότι “πρόκειται για μία πολύ δυσάρεστη ιστορία και πολύ σοβαρές καταγγελίες”, προσθέτοντας ότι “δεν αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Δεν σπεύσαμε ποτέ με αφορμή το θέμα αυτό να κάνουμε συνολικά σχόλια. Δεν θα δεχθώ από κανέναν να χρεώνει την Εύα Καϊλή στη Νέα Δημοκρατία”.
Επιπλέον, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση για το πλαφόν: “Είμαι σίγουρος ότι αυτή την φορά οι υπουργοί ενέργειας θα βρουν λύση καθώς έχουμε φτάσει πια αρκετά κοντά στις επιμέρους διαπραγματεύσεις. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι χρειαστήκαμε τόσους μήνες για να καταλήξουμε σε μια αυτονόητη απόφαση να περιορίσουμε το ύψος των τιμών του φυσικού αερίου έτσι ώστε να αποτρέψουμε την εργαλειοποίησή του από την Ρωσία. Όμως, αυτή την φορά είμαι πράγματι αισιόδοξος και η εντολή που δώσαμε στους υπουργούς μας είναι πολύ ξεκάθαρη ότι στις 19 Δεκεμβρίου θα έχουμε μια απόφαση, η οποία θα είναι εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις. Υπάρχει καθολική κατανόηση από τους ομολόγους μου ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε τον χρόνο και να παραπέμψουμε μια λύση στο μέλλον”.
Για τον προϋπολογισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ,είπε: «Πολλοί από εσάς δεν θα στοιχημάτιζατε ότι η κυβέρνηση θα κατέθετε και θα ψήφιζε τον 4ο προϋπολογισμό της. Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας για εξάντληση της 4ετιας. Θα περιγράψω το πλαίσιο των πολιτικών μας για τον επόμενο χρόνο και έναν συνολικό απολογισμός της επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής μας και το σχέδιο μας για την επόμενη 4ετια. Εχουμε σχέδιο 8ετιας για πατρίδα μας. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν τα σχέδια των κομμάτων για διαχείριση οικονομικών θεμάτων».
Σε ερώτηση για την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες τόνισε: “Μου κάνει εντύπωση που τα λέει εδώ στις Βρυξέλλες ο κ.Τσίπρας. Εξ όσων θυμάμαι όταν επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην Αθήνα είπε άλλα πράγματα. Το γεγονός ότι έρχεται εδώ να δυσφημεί την χώρα και την δυνατότητα της δικαιοσύνης να διαλευκάνει την υπόθεση δεν αντιστοιχεί στον ρόλο ενός ανθρώπου που διατέλεσε πρωθυπουργός της χώρας για 4 χρόνια”.
Σε ερώτηση για την τουρκική αντίδραση στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία να οριοθετήσει μονομερώς την ΑΟΖ με τη Λιβύη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν οριοθετήσει μερικώς τις μεταξύ τους θαλάσσιες ζώνες, μία συμφωνία, που, όπως είπε, είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο και είναι αναγνωρισμένη από όλους, εν αντιθέσει με το τουρκολιβυικό μνημόνιο, που όλοι το θεωρούν άκυρο.
Για την αμερικανική παρέμβαση για τον περιορισμό του πληθωρισμού ο πρωθυπουργός απάντησε: “Η αμερικανική παρέμβαση που φέρει μεν το όνομα νομοσχέδιο για τον περιορισμό του πληθωρισμού, ουσιαστικά είναι μια μεγάλη στήριξη των ΗΠΑ στις καθαρές τεχνολογίες και υπάρχει κατανόηση στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Δεν μπορούμε να μένουμε αμετακίνητοι και να βλέπουμε εταιρείες να δίνουν κίνητρα και να μην το κάνουμε εμείς στην ευρώπη. Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Μπορεί να έχουμε έκτακτο συμβούλιο τον Φεβρουάριο. Δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο και αν δεν κινηθούμε γρήγορα φοβάμαι ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα αποβιομηχάνισης. Πρέπει να αυξήσουμε την ευρωπαϊκή αντίδραση δηλαδή να βάλουμε και άλλα λεφτά στο τραπέζι”.