Τετάρτη, 27 Νοε.
11oC Αθήνα

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι μπορούν να το λάβουν χωρίς ιατρική συνταγή

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι μπορούν να το λάβουν χωρίς ιατρική συνταγή
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Πρόκειται για κατηγορίες ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αλλά και όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι από την ερχόμενη εβδομάδα, θα μπορούν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς να απαιτείται προηγούμενη συνταγογράφηση.

Αυτό προβλέπει η πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια Έλληνες έχουν λάβει μέχρι στιγμής το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς προχωράμε προς τον χειμώνα και την έναρξη της αντιγριπικής περιόδου, από τα τέλη Δεκεμβρίου και μετά.
Για την επιτάχυνση των εμβολιασμών και για να πετύχουμε τον στόχο της χορήγησης 4,2 εκατ. εμβολίων, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε την απλοποίηση της διαδικασίας.

Την Παρασκευή 16/12 δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος «Επικαιροποίηση οδηγιών για την Εποχική Γρίπη 2022-2023 – Αντιγριπικός Εμβολιασμός», η οποία προσδιορίζει σαφώς τις κατηγορίες των πολιτών που μπορούν να κάνουν χρήση του εμβολιασμού χωρίς ηλεκτρονική συνταγή.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το αντιγριπικό εμβόλιο συνταγογραφείται βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών στις ομάδες υψηλού κινδύνου, στις οποίες όμως πλέον και μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, δύνανται να εμβολιάζονται κατά της γρίπης από φαρμακοποιό χωρίς ιατρική συνταγή.

Πρόκειται για τις εξής ομάδες:

1) Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και
2) Ενήλικες που κατά δήλωσή τους πληρούν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Χρόνια καρδιακά νοσήματα
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
Χρόνια νεφροπάθεια
Χρόνιες παθήσεις ήπατος
Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
Σύνδρομο Down
Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2)
Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης κ.α.
Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
Άστεγοι.
Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται
σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους

Αντιγριπικό εμβόλιο: Κατά προτεραιότητα ενήλικες ή παιδιά που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου

Στις συστάσεις των ειδικών, για ό,τι αφορά τις ομάδες πολιτών που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, τονίζεται ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε ενήλικες και παιδιά, που ανήκουν στις παραπάνω ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Επίσης, διευκρινίζεται πως το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Ποιοι πρέπει να κάνουν με χρονική απόσταση τα δύο εμβόλια (Covid-γρίπης)

Ωστόσο υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων στους οποίους πρέπει να εφαρμόζεται χρονικός περιορισμός για τον εμβολιασμό και με τα δύο σκευάσματα.

Αυτοί είναι:

Οι ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους, ενώ τα ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID -19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.
Οι συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις