Την απόρριψη των αιτήσεων του Ηλία Κασιδιάρη και του Γιάννη Λαγού για αναστολή εκτέλεσης της ποινής των 13 ετών κάθειρξης που τους έχει επιβληθεί, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Η εισαγγελική λειτουργός επικαλούμενη το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης με το οποίο αποφασίστηκε η μη χορήγηση αναστέλλουσας δύναμης στην έφεση που κατέθεσαν ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Γιάννης Λαγός εισηγήθηκε την απόρριψη των αιτημάτων τους για την έξοδο τους από τις φυλακές.
Όπως είπε η εισαγγελέας το πρωτόδικο δικαστήριο – μεταξύ άλλων – αποφάσισε να οδηγηθούν στις φυλακές λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, του είδους και της βαρύτητας των πράξεων τους, της περιφρόνησης στην έννομη τάξη, της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας, των εν ψυχρώ επιθέσεων προς τους παθόντες, καθώς και διότι πρόκειται για επικίνδυνα, ριψοκίνδυνα, αδίστακτα άτομα.
Η εισαγγελέας τόνισε μεταξύ άλλων: «Όσα θέματα ανέφερε ο Ηλίας Κασιδιάρης αφορούν την ουσία της υπόθεσης και θα αποφανθεί δικαστήριο μετά από το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας. Δεν υπάρχει στην προκειμένη περίπτωση ανεπανόρθωτη βλάβη.
Δεν συνιστά ανεπανόρθωτη βλάβη ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά ζητήματα πχ ότι ο ευρωβουλευτής Λαγός λαμβάνει μόνο το ήμισυ του μισθού, ούτε η ευγενής φιλοδοξία τους να μην τερματιστεί η πολιτική τους καριέρα, δεν πρέπει να τους φέρνει σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με άλλους κρατουμένους. Όσον αφορά τα προβλήματα υγείας συγγενών του Ηλία Κασιδιάρη μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή. Προτείνω την απόρριψη των αιτημάτων» είπε, μεταξύ άλλων, η εισαγγελική λειτουργός.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης τόνισε: «Ζητώ αναστολή εκτέλεσης της ποινής μου, διότι έχω εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της. Βλέπω ότι πολύ εύκολα δίνονται αναστολές για ειδεχθή εγκλήματα όπως έγινε με τον διευθυντή του εθνικού θεάτρου, εδώ, στην περίπτωση μου, είναι ξεκάθαρα πολιτική η απόφαση και η δίωξη. Η οικογένεια μου χτυπήθηκε όπως χτυπά η μαφία της οικογένειες αντιπάλων της. Ο αδελφός τέθηκε σε διαθεσιμότητα από το στρατό, επειδή η μαφία που κυβερνά την Ελλάδα, όταν δεν μπορεί να χτυπήσει τον αντίπαλο, χτυπά την οικογένεια. Ζητώ να είμαι ελεύθερος να ασκώ τα πολιτικά μου καθήκοντα».
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Λαγός επισήμανε: «Δε μου κάνει εντύπωση η πρόταση της εισαγγελέως. Είναι δεδομένο τι θα πείτε και εσείς. Δεν έχω αμφιβολία πόσο καθοδηγούμενη είναι η δικαιοσύνη. Το κάνω διότι θέλω κάθε δύο μήνες που μου δίνει το δικαίωμα ο νόμος, να καταθέτω συγκεκριμένα στοιχεία. Κορόιδο είσαι Γιάννη Λαγέ που ήρθες στην Ελλάδα. Ήμουν κορόιδο, γιατί σεβάστηκα αυτούς που με πίστεψαν και ήθελαν να είμαι εδώ. Για τη δολοφονία ενός ατόμου από ένα άτομο μπήκαμε 48 στη φυλακή».
Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του Γιάννη Λαγού, οπαδοί του τον χειροκρότησαν με την πρόεδρο να ζητάει από τους αστυνομικούς να παρέμβουν και να οδηγήσουν κάποιον εξ αυτών ενώπιον του δικαστηρίου. Η πρόεδρος επανέλαβε ότι απαγορεύονται τα χειροκροτήματα και τόνισε πως εάν επαναληφθεί το δικαστήριο θα λάβει τα μέτρα του.
Ο δικηγόρος του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης, στη συνέχεια, ζήτησε την εξαίρεση της εισαγγελέως της έδρας, διότι όπως είπε στην απορριπτική πρότασης της αναφέρθηκε στην ιδεολογία του εντολέα του. «Η εισαγγελέας ποινικοποίησε την ποινική δίκη και ζητάμε την εξαίρεσης της» τόνισε ο δικηγόρος. Παράλληλα, ο δικηγόρος του Γιάννη Λαγού έκανε επίθεση στη Μάγδα Φύσσα, λέγοντας πως «δεν είναι αναρχική γιατί εγώ τους σέβομαι αλλά κομμουνίστρια που χαιρετάει έτσι (σ.σ. κάνοντας γροθιά με το χέρι του)».