Κόσμος

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απέκλεισαν τις γυναίκες και από τα πανεπιστήμια

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτη (20.12.2022) ότι οι γυναίκες δεν θα επιτρέπεται από εδώ και στο εξής και «μέχρι νεοτέρας» να φοιτούν στα πανεπιστήμια του Αφγανιστάν, χωρίς να δώσουν καμία εξήγηση για αυτή την απόφαση.

«Ενημερώνεστε όλοι να εφαρμόσετε την αναφερόμενη εντολή για διακοπή της εκπαίδευσης των γυναικών μέχρι νεοτέρας» αναφέρει ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης των Ταλιμπάν, Νέντα Μοχάμαντ Ναντίμ, σε μια επιστολή του που απευθύνεται σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια του Αφγανιστάν.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ταλιμπάν έχουν ήδη αποκλείσει τις γυναίκες και από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από τη στιγμή που κατέλαβαν την εξουσία. Παρά το γεγονός ότι υποσχέθηκαν, όταν κατέλαβαν για 2η φορά την εξουσία τον Αύγουστου του 2021, ότι θα είναι πιο ανεκτικοί, οι Ταλιμπάν επανήλθαν στις υπερσυντηρητικές ισλαμιστικές θέσεις που σηματοδότησαν και την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής τους (1996-2001).

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι η απαγόρευση να φοιτήσουν οι γυναίκες στα πανεπιστήμια έρχεται λιγότερο από τρεις μήνες αφότου χιλιάδες κορίτσια συμμετείχαν στις εξετάσεις για την είσοδό τους στα πανεπιστήμια της χώρας. Πολλές από αυτές τις νεαρές κοπέλες ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να σπουδάσουν ιατρική ή να γίνουν μηχανικοί, μολονότι δεν τους επιτρέπεται πλέον η φοίτηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι τις 23 Μαρτίου, λίγες ώρες αφότου είχαν ανακοινώσει την επαναλειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων θηλέων, οι Ταλιμπάν τα έκλεισαν. Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ο ίδιος ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα έλαβε αυτήν την απόφαση.

Οι γυναίκες δεν έχουν επίσης το δικαίωμα να ταξιδεύουν μόνες, εφόσον δεν συνοδεύονται από έναν άρρενα συγγενή τους και πρέπει να καλύπτονται με μπούρκα ή χιτζάμπ όταν βγαίνουν από το σπίτι. Τον Νοέμβριο οι Ταλιμπάν τους απαγόρευσαν την είσοδο σε πάρκα, κήπους, γυμναστήρια και δημόσια λουτρά.

Οι διαδηλώσεις των γυναικών εναντίον των μέτρων –στις οποίες σπανίως μετέχουν πάνω από 40 άνθρωποι– έχουν γίνει πολύ επικίνδυνες. Πολλές διαδηλώτριες έχουν συλληφθεί και οι δημοσιογράφοι εμποδίζονται να καλύψουν τις συγκεντρώσεις τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαρίν Λε Πεν: Το καλοκαίρι του 2026 θα ανακοινωθεί η απόφαση του εφετείου για την καταδίκη της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς
Η απόφαση για την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιου χρήματος από τη Μαρίν Λε Πεν αναμένεται πολλούς μήνες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027
Η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης, Μαρίν Λε Πεν εγκαταλείπει τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του «Εθνικού Συναγερμού» την ημέρα της ετυμηγορίας της δίκης της
Forbes: Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερδιπλασίασε την περιουσία του στα 5,1 δισ. δολάρια – Πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη ο Έλον Μασκ με 342 δισεκατομμύρια
Ο Έλον Μασκ είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη, έχοντας ξεπεράσει τον Γάλλο «τιτάνα» ειδών πολυτελείας, Μπερνάρ Αρνό
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δίπλα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Έλον Μασκ, στον Λευκό Οίκο στις 11 Μαρτίου 2025