Με θετικό απολογισμό κλείνει το 2022 για την επιχειρηματική σκηνή. Μετά από μια μακρά περίοδο αδράνειας, ολοκληρώθηκαν κι εγκαινιάστηκαν αξιόλογες επενδύσεις, υπογράφηκαν σημαντικά deals και ανακοινώθηκαν νέες συμφωνίες, αρκετές από τις οποίες παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης.
Σε πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκονται οι τομείς των κατασκευών, real estate και υποδομών, της ενέργειας και του τουρισμού, καθώς κι άλλοι τομείς, όπως των τροφίμων, του λιανεμπορίου, της πληροφορικής, των τραπεζών, των ασφαλειών και της ακτοπλοΐας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Attica Group και Tέρνα Ενεργειακή
Λίγο πριν το ξημέρωμα του 2023, επιχειρηματικές συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που «κυοφορούνται» ετοιμάζονται να κάνουν ποδαρικό την νέα χρονιά. Από τις πρώτες συμφωνίες που αναμένεται να ανακοινωθούν είναι το «χρυσό» deal για την εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή από την Ιgneo (πρώην αυστραλιανή First Sentier Investors). Οι δύο πλευρές ακούγεται ότι έχουν «δώσει τα χέρια», απομένουν ωστόσο οι επίσημης ανακοινώσεις. Πρόκειται δε, για ένα «χρυσό» συμβόλαιο, καθώς η αξία του ακούγεται ότι ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ.
Το δεύτερο μεγάλο deal που έχει ήδη γνωστοποιηθεί λίγο πριν τη λήξη του 2022, αφορά την απόκτηση της Attica Group από την θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, την Strix Holdings, η οποία κατέληξε σε συμφωνία με την Marfin Investment Group (MIG), για εξαγορά των κοινών ομολογιακών δανείων της ακτοπλοϊκής εταιρείας, με αντάλλαγμα την απόκτηση του 79,38% των μετοχών της Attica Group. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου 2023 κι όπως λένε παράγοντες της αγοράς, θα «ταράξει τα νερά» της ακτοπλοΐας.
ΔΕΗ σε μπαράζ εξαγορών
Πρωταγωνιστικό ρόλο στο επιχειρηματικά δρώμενα διαδραματίζει ήδη από την προηγούμενη χρονιά η ΔΕΗ. Το ξεκίνημα, ωστόσο του 2023, αναμένεται να την βρει ακόμα πιο ενισχυμένη, καθώς, έχει δρομολογηθεί να αποκτήσει το 70% της θυγατρικής της ιταλικής Enel στη Ρουμανία, ενισχύοντας έτσι το πελατολόγιό της με 3,1 εκατομμύρια νέους πελάτες και ισχυροποιώντας τη θέση της στα Βαλκάνια. Το σχέδιο εξαγοράς μπαίνει σε διαδικασία ελέγχου (due diligence). Η ΔΕΗ φιλοδοξεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΔΕΗΑΝ), στο πλαίσιο του οποίου έχει συνάψει συμφωνίες με ΔΕΠΑ Εμπορίου και όμιλο Κοπελούζου, ενώ, αναμένεται να ανακοινώσει μία νέα μεγάλη συμφωνία με τη γερμανική RWE. Όσον αφορά τη ρουμανική αγορά δρομολογεί την λειτουργία νέων φωτοβολταϊκών πάρκων, μέσω των οποίων θα ισχυροποιήσει τη θέση της στην αγορά ενέργειας της Ρουμανίας. Με πλούσια δραστηριότητα στον τομέα της ενέργειας, είχε προηγηθεί συμφωνία της ΔΕΗ με Motor Oil, για την ίδρυση κοινοπρακτικού σχήματος (Joint Venture) με ποσοστά 49% και 51% αντίστοιχα, με στόχο μεγάλα projects στον τομέα του πράσινου υδρογόνου.
Τουριστικές υποδομές
Κατά τη διάρκεια του ερχόμενου έτους, αναμένονται να ανακοινωθούν πολλές ακόμη επιχειρηματικές συμφωνίες και σε όλους τους τομείς. Εξέχουσα θέση, κατέχει ο τουριστικός κλάδος, καθώς μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι, όπως Hilton, Marriott, Mandarin, Radisson, Accor, Brown, Kezner κι άλλοι, έχουν ανακοινώσει την είσοδο νέων σημάτων στην ελληνική αγορά. Επιπλέον, το 2023, αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης μαμούθ του 1 δισ. ευρώ από ΓΕΚ Τέρνα και Hard Rock για την ανέγερση του Integrated Resort Casino στο Ελληνικό.