Το market pass έρχεται στη ζωή των καταναλωτών τον Φεβρουάριο, δίνοντας 10% επιδότηση στις καθημερινές αγορές ενός νοικοκυριού. Η διαδικασία για την χορήγηση του επιδόματος, όπως έχει γίνει γνωστό, θα είναι παρόμοια με αυτή που ακολουθήθηκε για το fuel pass.
Σε πρώτη φάση η ειδική πλατφόρμα για το επίδομα market pass θα ανοίξει σταδιακά στο vouchers.gov.gr σύμφωνα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ. Στη συνέχεια το ποσό της επιδότησης που δικαιούνται οι ενδιαφερόμενοι θα καταβληθεί είτε με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας στα smartphone των ενδιαφερόμενων, είτε μειωμένο σε τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει.
H πληρωμή του επιδόματος market pass, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, θα γίνεται στην αρχή κάθε μήνα και για έξι μήνες. Δυνητικά ωφελούμενοι είναι περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη, δηλαδή περίπου 4,1 εκατομμυρία νοικοκυριά.
Αναλυτικά παραδείγματα
- Νοικοκυριό με ένα άτομο θα έχει κόστος αγορών για τρόφιμα στα 220 ευρώ, δηλαδή το μηναίο ποσό θα είναι στα 22 ευρώ και το ποσό στο 6μηνο που θα λάβει, θα ανέρχεται σε 132 ευρώ.
- Ζευγάρι χωρίς παιδιά, υπολογίζεται ότι θα έχει κόστος τροφίμων 320 ευρώ τον μήνα (220 ευρώ συν 100 ευρώ), θα λάβει συνολικά 32 ευρώ το μήνα και 192 τον μήνα.
- Ζευγάρι με ένα παιδί θα έχει κόστος τροφίμων στα 420 ευρώ, με μηναία επιδότηση 42 ευρώ και σύνολο 252 ευρώ.
- Οικογένεια με δύο παιδιά, το συνολικό ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 312 ευρώ.
- Οικογένεια με τρία παιδιά, θα επιδοτηθεί συνολικά με 372 ευρώ.
- Οικογένεια με τέσσερα παιδιά στα 432 ευρώ.
- Με πέντε παιδιά στα 492 ευρώ.
- Με έξι παιδιά στα 552 ευρώ και
- Από επτά και πάνω στα 600 ευρώ που είναι και το ανώτερο ποσό θα δοθεί.
Τα εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οποία θα δοθεί το επίδομα είναι:
- Μονοπρόσωπο νοικοκυριό με εισόδημα 16.000 ευρώ.
- Ζευγάρι με εισόδημα 24.000 ευρώ
- Με ένα παιδία στα 29.000 ευρώ,
- Με δύο παιδιά στα 34.000 ευρώ και
- Με τρία παιδία στα 39.000 ευρώ.
Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Τα καταστήματα που χρησιμοποιείται το Market Pass
Για τη ψηφιακή κάρτα, το χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιείται σε κάθε είδους από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα του λιανικού εμπορίου τροφίμων.
Σε αυτές περιλαμβάνονται:
- σουπερμάρκετ,
- φούρνοι,
- μινι-μάρκετ,
- οπωροπωλεία,
- κρεοπωλεία,
- ιχθυοπωλεία,
- γαλακτοπωλεία
- και εν γένει οποιαδήποτε επιχείρηση έχει στη συσκευή POS τον κωδικό (MCC) που αντιστοιχεί στους σχετικούς κωδικούς λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και έμποροι τροφίμων σε λαϊκές αγορές.
Ποιοι εξαιρούνται από το Market Pass
Για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 και άλλες πηγές.
Αναλυτικά, από την χορήγηση του επιδόματος εξαιρούνται:
α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.
β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
δ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.
ε) Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει οριστικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.