Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Μόσιαλος: Ανησυχώ για την παραγωγή φαρμάκων αν νοσήσουν εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα

Κορονοϊός - Ηλίας Μόσιαλος

Ανήσυχος για τις επιπτώσεις στην παραγωγή των φαρμάκων στην Κίνα στην περίπτωση που στην χώρα αυτή νοσήσουν εκατομμύρια πολίτες εμφανίστηκε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ο Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ τόνισε για τις ελλείψεις φαρμάκων και για το αν αυτό το πρόβλημα είναι ελληνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο: «Ελλείψεις φαρμάκων υπάρχουν σε αρκετές αγορές και λόγω των προβλημάτων που είχαμε με την πανδημία τα προηγούμενα χρόνια. Ένα από τα προβλήματα ήταν και η ίδια η Κίνα. Η Κίνα με την Ινδία παράγουν το 60 με 80% των πρώτων υλών για τα φάρμακα.

Επομένως να δούμε λίγο και μια άλλη διάσταση: αν υπάρχουν δυσλειτουργίες στην Κίνα. Αυτό που με ανησυχεί εμένα δεν είναι τόσο οι άμεσες παραλλαγές που έχουμε στην Κίνα αυτή τη στιγμή. Τώρα, αν προκύψει κάτι πιο επικίνδυνο θα το πιάσουμε με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Αλλά αν παραλύσει η Κίνα, γιατί θα νοσήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι και θα σταματήσει η παραγωγική διαδικασία, οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και μετά ως συνέπεια στην υγεία των πολιτών παγκοσμίως, θα είναι τεράστιες, γιατί θα υπάρχουν και ελλείψεις φαρμάκων και άλλων ειδών».

Ο κ.Μόσιαλος τόνισε επίσης πως δεν ανησυχεί με την παραλλαγή του κορονοϊού που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην Κίνα λέγοντας πρώτον, ότι «το κοκτέιλ στο οποίο έχουν εκτεθεί οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί είναι πολύ πιο σύνθετο από αυτό στο οποίο έχουν εκτεθεί μέχρι στιγμής οι Κινέζοι» και δεύτερον πως η μεγάλη διαφορά με την Κίνα «πέρα από το ότι έχουμε εκτεθεί και έχουμε και υβριδική ανοσία λόγω των εμβολίων, είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον τρεις δόσεις».

«Επομένως τα δεδομένα δεν είναι αυτά που ήταν το Δεκέμβριο του 2020, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και πολλές κυβερνήσεις που καθυστέρησαν τότε, όπως ξέρετε, να πάρουν μέτρα. Δεν είμαστε εκεί. Έχουμε εμβόλια, έχουμε εκτεθεί σε κοκτέιλ πολλών παραλλαγών του κορονοϊού από τότε μέχρι τώρα, ενώ οι Κινέζοι δεν είχαν εκτεθεί, έχουμε φαρμακευτικές ουσίες και εμβόλια για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, και επίσης τα νοσοκομεία και οι γιατροί μας ξέρουν τι να κάνουν», επεσήμανε ο κ. Μόσιαλος.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μόσιαλος είπε πως ανησυχεί περισσότερο με το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει σταματήσει αυτήν τη στιγμή τις συστάσεις για να φοράμε μάσκες σε κλειστούς χώρους, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συνωστισμός, ή ότι έχει καταργήσει τις μάσκες στις πτήσεις. Στηλίτευσε δε το γεγονός ότι παρά το ότι υπάρχει μια παραλλαγή του κορονοϊού στις ΗΠΑ η οποία ξέρουμε ότι μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από αυτές που έχουμε στην Ευρώπη, «δεν έχουμε βγάλει συστάσεις απαγόρευσης πτήσεων, ούτε ζητάμε από τους Αμερικανούς πολίτες που κι αυτοί φαντάζομαι θα έρθουνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, να κάνουν τεστ πριν μπουν σε πτήση.

Ούτε κάνουμε δειγματοληψίες σε Αμερικανούς και σε Ευρωπαίους που πάνε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να δούμε αν μεταφέρουν αυτή την παραλλαγή στον ευρωπαϊκό χώρο», πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος για να τονίσει ότι οι αντιδράσεις που υπάρχουν από τις χώρες, και στην Ευρώπη και αλλού, ήταν σπασμωδικές και για να εκφράσει λίγο αργότερα την άποψη πως ό,τι γίνεται «γίνεται για ψυχολογικούς λόγους, για να δείξουν οι κυβερνήσεις ότι κάτι κάνουν».

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι δεν έχει προκύψει καινούργια παραλλαγή στην Κίνα, επομένως θέτω ένα ευρύτερο ερώτημα: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για τον αριθμό των κρουσμάτων που δεν δηλώνουν οι Κινέζοι και τον αριθμό των θανάτων και σωστά ανησυχεί, αλλά δεν έχει πει ο ΠΟΥ ότι έχουμε καινούργιες παραλλαγές.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο, που είναι ο επίσημος σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει πει ακριβώς το ίδιο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με βάση ποιες επιστημονικές πληροφορίες και ποια τεκμηρίωση θα πάρουν τις αποφάσεις; Αλλιώς, αν είναι να μην τις πάρουν με βάση επιστημονικές πληροφορίες και τεκμηρίωση, ας το κλείσουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νοσημάτων στη Σουηδία. Δεν χρειάζεται να ξοδεύουμε τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογουμένων και μετά να αγνοούμε τις συστάσεις αυτού του οργανισμού», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Μόσιαλος.

Πηγή: ertnews

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις