Η πρόεδρος του Περού Ντίνα Μπολουάρτε κάλεσε την Πέμπτη (06.01.2023) σε διάλογο για να τερματιστούν οι μαζικές κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις που συνεχίζονται σε περιοχές της χώρας με κεντρικό αίτημα την παραίτησή της.
«Τείνουμε το χέρι και την καρδιά» στους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις, είπε η κυρία Μπολουάρτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λίμα, καλώντας τους πολίτες που εκφράζουν στους δρόμους τη δυσαρέσκειά τους να συζητήσουν με την κυβέρνησή της για να βρεθεί λύση στην κρίση.
Οι διαδηλώσεις ξανάρχισαν την Τετάρτη στις 26 επαρχίες του Περού έπειτα από την ανάπαυλα για τις γιορτές του τέλους του έτους. Οι συμμετέχοντες σε αυτές απαιτούν να παραιτηθεί η πρόεδρος Μπολουάρτε, να διαλυθεί το Κογκρέσο και να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές, που ήδη αποφασίστηκε να διεξαχθούν πρόωρα, τον Απρίλιο του 2024 αντί για το 2026.
Ξέσπασαν νέες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις και αρκετοί δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι.
Οι κυριότερες εστίες των διαδηλώσεων βρίσκονται σε νότιους τομείς της χώρας, είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Βίκτορ Ρόχας. «Δείχνουμε ανοχή και συνεχίζουμε να σεβόμαστε το δικαίωμα καθενός να διαδηλώνει», διαβεβαίωσε.
Η Ντίνα Μπολουάρτε, η πρώην αντιπρόεδρος, διαδέχθηκε την 7η Δεκεμβρίου τον Πέδρο Καστίγιο, που παύθηκε από το Κογκρέσο, συνελήφθη και αντιμετωπίζει δίωξη για «στάση» και «συνωμοσία», επειδή προσπάθησε να διαλύσει το περουβιανό κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς, πάνω από 600 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 22 έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν από εκτεταμένα επεισόδιο σε κεντρικές και νότιες περιοχές, όπου ο κ. Καστίγιο έχει πολλούς υποστηρικτές.
Η νέα περουβιανή κυβέρνηση ανέπτυξε μονάδες του στρατού για να αποκατασταθεί η τάξη στη χώρα δυνάμει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε καταρχήν για έναν μήνα.
Ο υπουργός Άμυνας κατηγορεί «ξένους» για τις ταραχές
Ο περουβιανός υπουργός Άμυνας Χόρχε Τσάβες κατηγόρησε χθες αλλοδαπούς ότι υποκινούν τις διαδηλώσεις και τις ταραχές και ενθαρρύνουν αυτονομιστικές τάσεις στον νότο.
Ξένοι «όχι μόνο μπήκαν στη χώρα με πρόθεση να υποκινήσουν βία, αλλά και να ενσταλάξουν την αυτονομιστική ιδέα σε (…) τμήμα της χώρας μας», δήλωσε ο κ. Τσάβες.
Δεν διευκρίνισε ποια ή ποιες είναι η εθνικότητα ή οι εθνικότητες των αλλοδαπών που κατήγγειλε πως μπήκαν στη χώρα. Ωστόσο, την Τετάρτη έκανε λόγο σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας πως πέντε Βολιβιανοί ήταν παρόντες σε διαδήλωση στην παραμεθόρια περιοχή Πούνο.
Χθες είπε πως η κυβέρνηση θα ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος αυτών που πέρασαν παράνομα τα σύνορα.
Η κυρία Μπολουάρτε είπε πως συζητά με αξιωματούχους της υπηρεσίας μετανάστευσης για να αποφασιστεί εάν θα επιτραπεί -ή όχι- να εισέλθει στη χώρα ο βολιβιανός πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες, υποστηρικτής του πρώην προέδρου Καστίγιο και πολέμιος της κυβέρνησής του.
Ο Έβο Μοράλες, που είχε επισκεφθεί επανειλημμένα το Περού τους 17 μήνες που κυβέρνησε ο κ. Καστίγιο, καταφέρθηκε ξανά χθες εναντίον της νέας κυβέρνησης, καταγγέλλοντας πως αυτή ευθύνεται για τα βίαια επεισόδια.
«Σας παρακαλώ να σταματήσετε τις σφαγές, τις παράνομες συλλήψεις, τους διωγμούς και τις κατηγορίες για τρομοκρατία ενάντια στους ιθαγενείς αδελφούς και αδελφές μας», ανέφερε ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Βολιβίας μέσω Twitter, καλώντας να υπάρξει «βαθιά μεταμόρφωση» του Περού.
Η πρόεδρος Μπολουάρτε έχει απαιτήσει ο κ. Μοράλες να σταματήσει να «επεμβαίνει» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας της. Χθες ο πρωθυπουργός της Αλμπέρτο Οταρόλα επανήλθε τονίζοντας πως η Λίμα απορρίπτει κάθε προσπάθεια «επέμβασης» στις εσωτερικές υποθέσεις του Περού και παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την περιοχή των συνόρων.