Κόσμος

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν μας εξαπάτησαν, λένε οι ΜΚΟ – «Θα χαθούν ζωές»

Οι Ταλιμπάν εξαπάτησαν τις ΜΚΟ κατήγγειλε ο Γιαν Έγκελαντ, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες μιλώντας για το Αφγανιστάν και σημείωσε ότι οι αρχές συνεχίζουν να εμποδίζουν τη βοήθεια σε εκατομμύρια Αφγανούς απαγορεύοντας στις γυναίκες να εργάζονται σε ΜΚΟ.

Το Αφγανιστάν είναι αντιμέτωπο με μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο: περισσότεροι από τους μισούς από τους 38 εκατ. κατοίκους της χώρας πλήττονται από οξεία διατροφική ανασφάλεια και τρία εκατομμύρια παιδιά απειλούνται με υποσιτισμό. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί αφού πολλές ΜΚΟ αποφάσισαν να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους εξαιτίας της απόφασης των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν στις γυναίκες να εργάζονται σε αυτές.

Οι Ταλιμπάν «είχαν δεσμευθεί μέσω των εκπροσώπων τους ότι δεν θα απαγορεύσουν στις γυναίκες την εκπαίδευση και την εργασία», υπενθύμισε ο Έγκελαντ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι μας εξαπάτησε η κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Ξεκάθαρα καθιστούν αδύνατο το έργο μας τώρα», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στην Καμπούλ, ο Έγκελαντ κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της και επεσήμανε ότι το NRC δεν θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στο Αφγανιστάν εφόσον απαγορεύεται στις γυναίκες να εργάζονται.

«Θα χαθούν ζωές»

«Δεν μπορούμε να εργαζόμαστε χωρίς τις γυναίκες συναδέλφους μας και δεν θα εργαστούμε χωρίς αυτές», υπογράμμισε προειδοποιώντας ότι, αν αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν οι ΜΚΟ, «θα χαθούν ζωές».

Παρά τις δεσμεύσεις τους ότι θα είναι πιο μετριοπαθείς σε σχέση με την πρώτη φορά που ήταν στην εξουσία, οι Ταλιμπάν υιοθέτησαν μετά την επιστροφή τους στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021 την ιδιαίτερα αυστηρή εκδοχή του ισλάμ που είχε σημαδέψει το πρώτο τους καθεστώς (1996-2001).

Λίγες ημέρες προτού βάλουν στο στόχαστρο τις ΜΚΟ, οι Ταλιμπάν είχαν ανακοινώσει ότι πλέον οι γυναίκες δεν μπορούν να φοιτούν στα πανεπιστήμια.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, την οποία δεν έχει αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα, ισχυρίζεται ότι επέβαλε τις απαγορεύσεις αυτές διότι οι γυναίκες δεν σέβονταν την υποχρέωση να φορούν χιτζάμπ, κάτι που διαψεύδουν οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τον Έγκελαντ, πολλά υψηλόβαθμα στελέχη των Ταλιμπάν είναι αντίθετα σε αυτές τις αποφάσεις, ενώ πολλοί έστελναν τα κορίτσια τους σε σχολεία τα οποία διαχειρίζονταν ΜΚΟ, πριν την αποχώρηση των αμερικανικών και των νατοϊκών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

«Ακούω να λέγεται ότι υπάρχει μια έντονη διαμάχη μεταξύ των Ταλιμπάν (…) Μια εσωτερική διαμάχη και τώρα η κακιά ομάδα φαίνεται να έχει το πάνω χέρι», επεσήμανε ο Έγκελαντ.

Ο ίδιος κάλεσε τις δυτικές χώρες να στείλουν διπλωμάτες στο Αφγανιστάν, προκειμένου να ασκήσουν περισσότερη πίεση στους Ταλιμπάν ώστε να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Είμαστε μόνοι», κατήγγειλε. «Πού είναι οι εταίροι για την ανάπτυξη; Πού είναι οι διεθνείς οικονομικοί θεσμοί που στηρίζουν το σύνολο της κοινωνίας;», διερωτήθηκε ο Έγκελαντ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η σχέση μεταξύ πολιτικής και οργανωμένου εγκλήματος: Έξι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών που έχουν μετατρέψει την Τουρκία σε «ναρκοκράτος»
Οι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών στην Τουρκία περιλαμβάνουν προσωπικότητες υψηλού προφίλ που έχουν βαθιά εδραιωθεί τόσο στο πολιτικό όσο και στο εγκληματικό τοπίο της χώρας
Η σχέση μεταξύ πολιτικής και οργανωμένου εγκλήματος: Έξι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών που έχουν μετατρέψει την Τουρκία σε «ναρκοκράτος»