Όλο και πιο πολύ ξεκαθαρίζει τον γρίφο της ημερομηνίας των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η αποστροφή σε διάλογο του Κυριάκο Μητσοτάκη με ορειβάτη, χθες στον Κορυδαλλό, ότι «τον Μάϊο, μετά τις εκλογές, θα ανεβούμε στον Όλυμπο», «φωτίζει» το τοπίο.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση Ερντογάν ότι οι κάλπες στην Τουρκία θα στηθούν στις 14 Μαΐου.
Στελέχη, όχι μόνο του κυβερνώντος κόμματος, βλέπουν τις πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής το αργότερο στις 9 Απριλίου, χωρίς να αποκλείουν και την πρώτη Κυριακή του μήνα, δηλαδή τις 2 Απριλίου, με τις δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής, να τις τοποθετούν το αργότερο στις 14 Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής και των τουρκικών εκλογών.
‘Έτσι, εκτιμούν πολιτικοί παράγοντες, ελαχιστοποιείται σχετικά ο κίνδυνος η Άγκυρα να επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα, καθώς θα συντμηθεί αρκετά η χρόνος της υπηρεσιακής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.
Το παρασκήνιο επαφών με συμμάχους
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ανησυχία ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «δελεαστεί» από το κενό ισχυρής διακυβέρνησης ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη κάλπη, η Αθήνα την έχει μοιραστεί και συζητήσει διεξοδικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Κοινή επιθυμία όλων ήταν η διεξαγωγή παράλληλων εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία, στη λογική της… “ελεγχόμενης έντασης” στα ελληνοτουρκικά.
Οι ενστάσεις της Εκκλησίας
Μπορεί η 9η Απριλίου να είναι μία ημερομηνία – «αγκάθι» για την εκκλησία, καθώς συμπίπτει με την Κυριακή των Βαΐων, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται πεπεισμένα ότι οι αντιρρήσεις θα καμφθούν από την στιγμή που οι λόγοι για μια τέτοια απόφαση είναι καθαρά εθνικοί.
Τι άλλο κρίνει την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη;
Παρά τις παραπάνω εκτιμήσεις, κανείς δεν θεωρεί ειλημμένη την απόφαση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ακριβή ημερομηνία των εκλογών. Σταθμίζουν και άλλους παράγοντες που εκτιμούν ότι θα είναι καταλυτικοί στην κρίση του για το ποιος θα είναι ο καταλληλότερος χρόνος.
Για παράδειγμα, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα εφαρμοστεί μεν από την 1η Απριλίου, όμως θεωρούν ότι ίσως το μέτρο δεν θα προλάβει “να λειτουργήσει” και να αποφέρει τα εκλογικά οφέλη που προσμένει η κυβέρνηση.
Από την άλλη, θα έχει προηγηθεί η αύξηση των συντάξεων, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και άλλα μέτρα που ήδη έχουν δρομολογηθεί και αφορούν και στη μεσαία τάξη, η οποία παραδοσιακά κρίνει το αποτέλεσμα της κάλπης.
Παράλληλα έχουν προωθηθεί και μέτρα (πρόγραμμα στέγασης κ.α.) που αφορούν στη νέα γενιά και τα νέα ζευγάρια, εκλογικό κοινό που δίνεται μάχη για να το προσεγγίσουν όλα τα κόμματα.