Μαζική έλευση διεθνών παραγωγών στην Ελλάδα, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, αναζητώντας ακίνητα με προδιαγραφές, που θα μετατραπούν σε στούντιο για τις ανάγκες γυρισμάτων, από reality και τηλεοπτικών σίριαλ, μέχρι κινηματογραφικών ταινιών, με «άρωμα» Χόλυγουντ.
Αυτές τις ημέρες στη χώρα μας βρίσκονται εκπρόσωποι από γερμανικές, σουηδικές και για πρώτη φορά ιταλικές εταιρείες οπτικοακουστικής παραγωγής, αναζητώντας τα κατάλληλα ακίνητα. Η ατζέντα τους περιλαμβάνει από διαμερίσματα και καταστήματα, μέχρι εργοστασιακούς χώρους, ενώ αυτό που παρατηρείται έντονα είναι η προτίμησή τους για ακίνητα που βρίσκονται κοντά σε θάλασσα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Είναι η περίοδος που τιμολογούνται οι παραγωγές της προηγούμενης χρονιάς κι από Φλεβάρη ετοιμάζονται να ξεκινήσουν οι νέες παραγωγές» εξηγεί στο newsit.gr η Ζέτα Νικολακοπούλου, εμπνευστής και δημιουργός της πλατφόρμας Spaceprk, που ειδικεύεται στη βραχυχρόνια μίσθωση ανοιχτών και στεγασμένων χώρων, μέσω της οποίας πολλές διεθνείς εταιρείες παραγωγής βρίσκουν ακίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές τους.
Ραγδαία ανάπτυξη
Παγκοσμίως, η οπτικοακουστική βιομηχανία αποτελεί έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους στον κόσμο, με τζίρους που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ κι αφορούν τόσο τον παγκόσμιο κινηματογράφο, όσο και τη βιομηχανία της τηλεόρασης.
Από το 1957 και το 1961 που γυρίστηκαν οι πρώτες χολυγουντιανές ταινίες στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το «Παιδί και το Δελφίνι» και «Τα Κανόνια του Ναβαρόνε», σήμερα η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο στούντιο, αποτελώντας πόλο έλξης για σημαντικές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές παγκόσμιας εμβέλειας. Η έλευση ξένων παραγωγών διαρκώς αυξάνεται, καθώς πολλοί επενδυτές επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα φορολογικά κίνητρα που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι νέες ταινίες
Οι αμέσως επόμενες μεγάλες χολυγουντιανές παραγωγές, που έχουν ανακοινωθεί, θα γυριστούν στη Θεσσαλονίκη το πρώτο εξάμηνο του 2023 από την Millennium Media. Μέσα από τις ταινίες, όχι μόνο θα προβληθεί η Ελλάδα και δη, η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου θα πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα, αλλά θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία.
Σχετικά με τις προσεχείς ταινίες, η μεν πρώτη αφορά την «Red Sonja» επιστημονικής φαντασίας και δράσης, που αν κι έχει ολοκληρώσει τα γυρίσματα, προγραμματίζει ωστόσο το post production, που θα στοιχίσει 5 εκατ. ευρώ κι επιπλέον θα απασχολήσει 100 ντόπιους επαγγελματίες, καθώς και η ταινία «Dirty Angels, ταινία δράσης, που θα στοιχίσει 25 εκατ. ευρώ και θα προσφέρει 250 νέες θέσεις εργασίας σε Έλληνες.
Οι επενδύσεις
Καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη της «έβδομης τέχνης» αποτελούν οι επενδύσεις, τόσο αυτές που έχουν εγκριθεί και βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης, όσο και οι νέες που προγραμματίζονται. Σημαντικές πρωτοβουλίες για το μέλλον της βιομηχανίας θεάματος στην Ελλάδα, αποτέλεσαν τα δύο υπερσύγχρονα soundstages στο Μαρκόπουλο Αττικής από τα ΚΑΠΑ Studios και τα σχέδια μετατροπής των σιταποθηκών Κορδογιάννη σε χολιγουντιανά στούντιο, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Ειδικά τη Θεσσαλονίκη, φορείς της αγοράς, στοχεύουν, να τη μετατρέψουν σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα κινηματογραφικής παραγωγής στην Ευρώπη, προσελκύοντας σημαντικές παραγωγές για τα επόμενα χρόνια. Την τάση αυτή επιβεβαιώνουν και μεσίτες της περιοχής λέγοντας ότι: Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει ιδανικό προορισμό για τα γυρίσματα διεθνών παραγωγών» φέρνοντας ως παράδειγμα τη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου, όπου υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα κτίρια κι αποθήκες, που εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε κινηματογραφικά στούντιο.
Τα κίνητρα
Σε κυβερνητικό επίπεδο γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη του οπτικοακουστικού κλάδου στην Ελλάδα. Η χώρα μας παρέχει χρηματοδοτικά «εργαλεία» για την ανάπτυξη κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής, fast-track αδειοδοτήσεις κι άλλα κίνητρα, που την τοποθετούν στο επίκεντρο της οπτικοακουστικής παραγωγής στην ευρύτερη περιοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η Enterprise Greece, ως ο αρμόδιoς φορέας Εξωστρέφειας και ειδικότερα Στρατηγικών Επενδύσεων. Πρόθεση αποτελεί η υποστήριξη των επενδυτών για ίδρυση studio και λοιπών υποδομών, διευκολύνοντας τόσο τη διαδικασία αδειοδότησης, όσο και τη χρηματοδότησης.
Οι φοροαπαλλαγές
Στα κίνητρα για επενδύσεις στον εν λόγω τομέα, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: Παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού ύψους 40% με τη μορφή της επιχορήγησης (cash rebate) για παραγωγή οπτικοακουστικού έργου με περιεχόμενο μυθοπλασία, δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ), κινούμενα σχέδια, καθώς και ψηφιακό παιχνίδι, κι άλλα φορολογικά κίνητρα. Πιο συγκεκριμένα, το 30% των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα για κάθε οπτικοακουστικό έργο αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα φυσικού ή νομικού προσώπου που υπόκειται σε φόρο στην Ελλάδα και επενδύει σε οπτικοακουστικά έργα.